Stovykla mokė džiaugtis gyvenimu ir atsispirti patyčioms

Į dviejų dienų stovyklą Žadeikių Bernardo Brazdžionio edukaciniame centre suvažiavo daugiau kaip šešiasdešimt dalyvių – vaikų, jų globėjų ir įtėvių, socialinių darbuotojų. Vido DULKĖS nuotrauka.

Smagiai savo vasarą pradėjo šeimos, kuriomis rūpinasi visuomeninės organizacijos „Gelbėkit vaikus“ Pasvalio skyrius. Žadeikių Bernardo Brazdžionio edukaciniame centre dvi dienas šurmuliavo šioms šeimoms surengta stovykla.

„Gelbėkit vaikus“ Pasvalio padalinio vadovė Gražina Sakalauskienė minėjo, jog į stovyklą buvo sukviestos socialiai pažeidžiamos, įvairių sunkumų turinčios šeimos: po vieną dvi iš kiekvienos seniūnijos. Iš viso susirinko per pusšimtį žmonių – vaikai, jų globėjai ar tėvai, tokioms šeimoms padedantys seniūnijų socialiniai darbuotojai.

Ši stovykla – visuomeninės organizacijos „Gelbėkit vaikus“, įgyvendinusios projektą „Globėjų/ įtėvių ir vaikų atsparumo veiksnių stiprinimas“, ir rajono Savivaldybės, skyrusios projektui finansinę paramą, gražaus bendradarbiavimo vaisius.

Globojami vaikai – itin jautrūs

„Net 70 proc. Lietuvos vaikų yra patyrę patyčias, o 45–60 proc. ir patys prisidėję prie jų. Gali atrodyti, kad kalbėjimas apie patyčias jau yra įgrisęs ir vaikams, ir mokytojams, kad vis sunkiau rasti naujų, vaikams ir jaunimui priimtinų šios problemos sprendimo būdų.

Viena iš labiausiai pažeidžiamų grupių yra globojami vaikai, jų globėjai ar įtėviai. Niekam nekyla abejonių, jog tėvai ar įtėviai vaikui yra patys brangiausi ir artimiausi žmonės, su kuriais jis praleidžia daugiausia laiko. Natūralu, kad būtent iš jų vaikas mokosi bendravimo su aplinka kultūros, semiasi patirties, kaip siekti savo tikslų.

Su globėjais mūsų rajone dirbančių specialistų patirtis liudija, kad skaudžiausia problema, su kuria susiduria globėjai ar įtėviai, yra negatyvus visuomenės požiūris į vaiko globą, patį globėją ir globojamą vaiką. Juo labiau kad patyčios girdimos ne tik iš vaikų, bet ir iš suaugusiųjų. O juk globojami vaikai, patyrę atskyrimą nuo biologinės šeimos, yra ypač jautrūs“, – teigia projekto autoriai.

Projekto tikslas – stiprinti emocinius, socialinius vaikų ir suaugusiųjų įgūdžius ir taip mažinti patyčių bei kitokio asocialaus elgesio apraiškas, mokyti atsparumo patyčioms. Atviruose pokalbiuose ir praktiniuose užsiėmimuose projekte dalyvavusios šeimos diskutavo apie savivertę, gyvenimo tikslus, apie tai, kaip atpažinti patyčias ir kas gali suteikti pagalbą jas patyrus.

Linksmai praleisti laiką buvusioje Žadeikių pradžios mokyklėlėje, kur ir šiandien juntama Rudnosiuko autoriaus – poeto Bernardo Brazdžionio aura, pasidžiaugti vasara ir išmokti naujų darbelių, stovyklautojams linkėjo rajono Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Petkevičius ir Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Astra Kanišauskienė.

Įkuriant stovyklą nuoširdžiai talkinęs ir stovyklautojų kasdienybe rūpinęsis Pasvalio apylinkių seniūnas Stanislovas Triaba ragino stovyklos dienas ir valandas išnaudoti smagiam pabendravimui, atitrūkti nuo visų problemų ir pilkos kasdienybės.

– Įsitikinau, jog stovyklos organizatoriai iš visos širdies pasistengė, kad jums nebūtų nuobodu, kad išvažiuotumėt linksmi, kupini įspūdžių ir gerai pailsėję, – sakė seniūnas.

Ir linksminosi, ir mokėsi

Puikią pramogą mažiesiems stovyklautojams dovanojo Batutų nuoma Pasvalyje – ant didžiulio pripučiamo batuto jie galėjo nemokamai pramogauti visą pirmąją stovyklos dieną – kiek tik širdis geidė. Vyresni vaikai tuo metu bendravo su psichologe Jolita Stipiniene, kalbėjosi, kaip išvengti patyčių ir kitomis temomis, kurios labiausiai rūpėjo vaikams. Socialiniai darbuotojai ir Vaiko teisių apsaugos specialistai dalyvavo mokymuose, kuriuos vedė psichologė Rosita Pipirienė.

Visą straipsnį skaitykite 2017-06-27 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.