Lietuvės ir olando sodybose susipina ir senolių buitis, ir tikras gamtos grožis

Daiva ir Jacob Cornelis (Kees) Pajiešmeniuose kuria jaukias ir svetingas erdves. Vido DULKĖS nuotrauka

Pajiešmeniuose, Daivos ir Jacob Cornelis (olandiškas trumpinys – Kees) sodyboje, sutikome du bičiulius šveicarus ir pagyvenusių vokiečių porą. Kadangi tą dieną buvo šveicarės gimtadienis, Daiva įteikė lietuviško vyno. Visi sėdėjo pievutėje prie staliuko, gurkšnojo ir bendravo. Pleveno lengvas vasariškas vėjelis ir nuotaika priminė impresionizmo siužeto dvelksmą…

Jau devintus metus į Pajiešmenius pas lietuvę Daivą ir olandą Kees suka dažniausiai užsieniečiai iš įvairių pasaulio kraštų. Paprastai atkeliauja namukais ant ratų, vadinamais kemperiais, ir kitokiu turistiniu transportu. Tarkim, ruošiasi užvažiuoti olandų grupė, kuri keturračiais traukia į Mongoliją.

Daiva trykšta energija ir su Kees bei svečiais sukasi tarp dviejų sodybų: Pajiešmenių kaimo pradžioje ir kiek toliau – didžiuliame buvusio senovinio ūkininko vienkiemyje.

Čia pinasi istorija, senolių buitis su šiuolaikiniais patogumais, natūralios gamtos grožis ir spalvingas kasdienis bendravimas. Be lietuvių, Daiva kalba angliškai ir rusiškai, o Kees – olandiškai, angliškai, vokiškai, prancūziškai ir ispaniškai.

Lietuvės ir olando abi sodybos Pajiešmenių krašte tvarkomos labai meniškai. Pavyzdžiui, buvusiame ūkiniame pastate įrengta pavėsinė panaši į jaukų muziejų, kuriame sudėti seni ir ne tokie seni daiktai. Bet viskas taip skoninga ir savo vietoje.

Net tualetai įrengti išradingai ir nenuobodžiai.

– Mūsų tualetai – teminiai: jūros – su kriauklytėm, olandiškas – su klumpėm, o dar vienas – spynų ir raktų, – Daiva nepaliauja stebinti savo fantazija.

Nieko nuostabaus, kai prisipažįsta svajojusi studijuoti dailę. Tačiau tėtis atkalbėjo, kad iš dailės nepragyvens. Ir Daiva tapo biologijos mokytoja.

Vis dėlto dabar be galo praverčia ir meniniai sugebėjimai, ir biologijos, kalbų, istorijos žinios, ir bendravimo talentas. Nenuėjo vėjais ir patirtis mokyklose, darbas su jaunimu, kurį šiandien priima savo erdvioje vienkiemio sodyboje. Bent jau tiek, kiek suspėja. Vadina tokius pasibuvimus edukaciniais užsiėmimais ir erdvėmis. O tiksliau – tiesiog moko, supažindina su natūralios aplinkos ir gamtos grožiu, su kūrybiniu požiūriu į kasdienę buitį.

– Iš tiesų likimas pamalonino darbais mokyklose. Viena jų – Pajiešmenių pagrindinė. Žinoma, išliko malonūs ryšiai su buvusiais kolegomis. Jie ne tik per Užgavėnes su savo mokinukais, su dainomis ir žaidimais užsuka į mūsų sodybą. Taip pat žino, jog galioja pasiūlymas atvykti į mūsų senąją vienkiemio sodybą, kurią prieš daugybę dešimtmečių su meile statė ir puoselėjo kitos šeimos darbštuoliai. Dabar mums ir svečiams šiame vienkiemyje yra nemenkos saviraiškos galimybės. Deja, ne kasdien galime priimti dėl gyvenimo būdo bei turistinių ir savanorystės reikalų. Štai ir atsirado proga dar sykį pasakyti „prabočykit“ buvusiems kolegoms, kuriems teko atsakyti, – tarsi kaltai atsiprašinėjo Daiva, tačiau kartu maloniai kviečia visuomet paderinti norus ir galimybes.

Visą straipsnį skaitykite 2017-06-13 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.