Jauniesiems ūkininkams siūlo paramą

Nacionalinė mokėjimo agentūra ruoštis naujam startui vėl kviečia jaunuosius ūkininkus: nuo liepos 3 dienos jie galės teikti paraiškas dėl ES paramos pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos sritį „Jaunųjų ūkininkų įsikūrimas“. Paraiškos bus priimamos iki liepos 31 dienos. Šiam paramos etapui iš viso skirta 14 mln. eurų.

Paramos gali prašyti žemės ūkio valdą ir ūkį savo vardu įregistravę, jaunesni negu 40-ies metų ūkininkai, kurie, kaip ūkio valdytojai, žemės ūkio valdoje ir ūkyje steigiasi pirmą kartą.

Be to, pretendentai į paramą privalo turėti profesinių įgūdžių arba įsipareigoti, jog jų įgys per 36 mėnesius nuo sprendimo skirti paramą. Atkreiptinas dėmesys, jog, kaip ir pernai, iki paraiškos pateikimo dienos pareiškėjai negali deklaruoti pasėlių.

Pagal veiklos sritį „Jaunųjų ūkininkų įsikūrimas“ remiama žemės ūkio produktų gamyba, šių produktų, jeigu jie išauginti ūkio valdoje, apdorojimas – rūšiavimas, pakavimas, perdirbimas ir tiekimas rinkai. Parama skiriama tiems ūkiams, kurių ekonominio dydžio potencialas, išreikštas standartine produkcija, yra didesnis kaip 8 tūkst. eurų per metus, tačiau ne didesnis kaip 70 tūkst. eurų.

Paramos suma vienam jos gavėjui – 40 tūkst. eurų (be PVM), kompensuojant 100 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų.

Įgyvendinimo taisyklėse numatyti keli svarbūs pakeitimai. Vienas svarbiausių, jog dabar jaunieji ūkininkai galės įsigyti ir naudotą traktorių, su sąlyga, kad jis bus ne senesnis kaip septynerių metų nuo pagaminimo datos, taip pat, kad nebuvo, nėra ir nebus finansuojamas iš kitų ES fondų bei kitų viešųjų lėšų.

Nustatant tinkamų finansuoti išlaidų sąlygas, taisyklėse numatyta naujovė, jog, įsigyjant turtą išperkamąja nuoma, tas turtas paramos gavėjo nuosavybe turi tapti iki projekto įgyvendinimo pabaigos.

Taip pat numatyta, kad nauja žemės ūkio technika ir nauja žemės ūkio įranga, įregistruota įmonės, prekiaujančios žemės ūkio technika ar transporto priemonėmis, vardu, pripažįstama tinkama finansuoti tik tada, kai į paramą pretenduojantis ūkininkas pateikia tos įmonės rašytinį patvirtinimą, kad žemės ūkio technika ar transporto priemonė nebuvo eksploatuota.

Visą straipsnį skaitykite 2017-06-10„Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.