Pavasarinis medunešis vėluos ir gausumu nestebins

Vido DULKĖS nuotrauka

Praėjusį savaitgalį pagaliau sulaukę atšilimo bitininkai skubėjo į bitynus, kuriuose darbai vėluoja bene tris savaites. Teigiama, kad pavasarinio medunešio, kuris prasideda gegužės pradžioje, dar nebuvo. Bitininkai neabejoja, kad jis gerokai vėluos ar net gali sutapti su vasariniu.

Pasvalio rajono bitininkų draugijos, vienijančios apie 180 narių, kurie turi maždaug 5000 bičių šeimų, pirmininkas Gediminas Bauža neabejoja, kad šiemet daug bitininkų nuvylė gan vėsus pavasaris.

„Bitės nebijo šalčio. Bet ką joms daryti, kai išskridus iš avilio nėra žydinčių žolių ar medžių? O maisto joms iš po žiemos reikia labiausiai.

Šalto pavasario nualintos bitės pirmiausia skuba maitintis pačios, stiprinti savo šeimas. Tačiau ir tai nėra lengva. Beveik visiems bitininkams teko maitinti savo bites papildomai cukraus sirupu. Tą patį tikriausiai darė ir mūsų draugijai nepriklausantys bičiuliai. Vėlai šiemet pražydo žieminiai rapsai ar net pienės. Bitėms nelengva buvo surasti pastarosiomis, šiaip jau laiku pražystančiomis, piktžolėmis geltonuojantį laukelį. Kadangi balandį vos ne kiekvieną dieną būdavo šalnos, bitės iš avilių išskrisdavo vos ne vidurdienį. Tad laiko rinkti nektarui likdavo mažiau. Be to, šiems darbams sutrukdė ir gegužės pradžioje laukus padengęs sniegas. Pavasarinis medsukis, prasidėdavęs birželio pradžioje, turbūt vėluos visą mėnesį. Ir medaus tikriausiai nebus daug“, – sakė mūsų krašto bitininkus vienijančios draugijos pirmininkas, pats laikantis apie 60 bičių šeimų.

Jis, beje, nesitiki gero derliaus ir po vasarinio medunešio. Nes daug ūkininkų prastai peržiemojusius rapsų laukus užsėjo vasariniais kviečiais. Be to, ir vasarinius rapsus augindavę žemdirbiai vis didesnius plotus skiria kasmet populiarėjančioms ankštinėms kultūroms – žirniams ir pupoms.

Kad bites šį pavasarį teko maitinti papildomai, patvirtino ir 30 šeimų laikantis pasvalietis bičiulis Pranas Leimontas.

„Šiemet pavasaris labai vėlavo, todėl delsti buvo rizikinga. Visas šeimas turėjau maitinti cukraus sirupu. Nors tam prireikė apie 20 kilogramų cukraus, vis tiek netekau trejeto pačių gausiausių ir daugiausia medaus prinešdavusių šeimų. Matyt, bitelės išmirė dėl maisto trūkumo, nes jokių parazitų aviliuose nebuvo“, – pasakojo P. Leimontas.

Visą straipsnį skaitykite 2017-05-18 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.