Ministras išdėstė svarbiausias socialinės politikos kryptis

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis išsamiai pakomentavo socialinės politikos kryptis. Šalia – ministro patarėja šeimos klausimais Kristina Paulikė. Vido DULKĖS nuotrauka.

Dar neišblėsus Ūkio ministro Mindaugo Sinkevičiaus viešnagės įspūdžiams, praėjusį penktadienį Pasvalyje sulaukta dar vieno Sauliaus Skvernelio vadovaujamos Vyriausybės nario – socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio. Savo trumpą viešnagę rajone ministras ir jį lydėjusi komanda – Seimo narys Viktoras Rinkevičius, Socialinės aprėpties departamento direktorė Violeta Toleikienė ir patarėja šeimos klausimais Kristina Paulikė – pradėjo nuo ministerijai pavaldžių Lavėnų socialinės globos namų.

Pasvalyje Socialinės apsaugos ir darbo ministras L. Kukuraitis praleido pusantros valandos. Į Savivaldybės rūmų didžiojoje salėje vykusį susitikimą atvyko keli Savivaldybės tarybos nariai, socialinės paramos ir sveikatos, Vaiko teisių pasaugos skyrių specialistai, policijos komisariato, ligoninės ir rajone įsikūrusių socialinės paskirties įstaigų vadovai.

Pirmiausia mero pavaduotojas Povilas Balčiūnas supažindino susirinkusiuosius su rajono socialine padėtimi ir kelių pastarųjų metų tendencijomis. „Darbo“ skaitytojams primename kai kuriuos vicemero paminėtus skaičius. Oficialiais duomenimis, iš rajone gyvenamąją vietą deklaravusių per 25 tūkst. žmonių, darbingo amžiaus yra 15,5 tūkst., o pensinio – beveik 6,3 tūkst. Tuo tarpu vaikų iki 15 metų amžiaus yra tik 3,8 tūkst. Kaimo vietovėse gyvena 17,5 tūkst., o Pasvalyje ir Joniškėlyje – per 8 tūkst. žmonių. „Deja, turime beveik 200 socialinės rizikos šeimų. Noriu pasidžiaugti bendru darbu su seniūnais, kaimo bendruomenėmis, policijos komisariatu. Pakeistas seniūnijose dirbančių socialinių darbuotojų darbo grafikas, kad jos, esant reikalui, galėtų lankyti tokias šeimas ir savaitgaliais bei švenčių dienomis“, – sakė P. Balčiūnas. Toliau mero pavaduotojas kalbėjo apie socialines paslaugas, Grūžių vaikų globos namus, juose įsikūrusį Šeimos krizių centrą, Nijolės Navickienės šeimyną Raubonyse, Paslaugų centrą pagyvenusiems ir neįgaliesiems, „Vilties“ užimtumo centrą, vaikų dienos centrus, globėjus bei jų rengimą.

Trys svarbiausi orientyrai

Prieš pradėdamas kalbėti apie pagrindines socialinės politikos kryptis, ministras L. Kukuraitis akcentavo bendro darbo ir sutarimo su savivaldybėmis svarbą. Anot ministro, penktadienio išvykų į šalies savivaldybes svarbiausias tikslas ir yra ne tik išgirsti vietos socialines problemas, bet ir kartu ieškoti bendrų veiksmingų sprendimų. „Neretai iš tokių susitikimų išsivežame ir namų darbų, nes ne į visus klausimus galime iš karto atsakyti“, – pripažino L. Kukuraitis.

Per šią Seimo kadenciją Socialinės apsaugos ir darbo ministerija didžiausią dėmesį sutelkusi į tokias opiausias socialines problemas: pajamų nelygybės ir socialinės atskirties mažinimą, šeimų ir Vaiko teisių apsaugos institucijos stiprinimą ir piliečių socialinės atsakomybės didinimą. „Tai trys kolonos, ant kurių remiasi mūsų veikla“, – sakė svečias.

Visas tris socialinės politikos kryptis ministras pakomentavo. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vadovas pripažino, kad viena didžiausių socialinių bėdų šalyje yra maži atlyginimai. Pajamų nelygybė Lietuvoje yra viena didžiausių Europos Sąjungoje ir nuo 2012 m. ji tik didėja. Ministras apgailestavo, kad nuo sovietinių laikų, deja, niekaip neatsikratoma neigiamo profesinių sąjungų įvaizdžio. Tad skirtingai nei senas demokratijos ir profsąjungų tradicijas turinčiose Vakarų šalyse, Lietuvoje dirbantieji neturi veiksmingo ginklo derybose su darbdaviais. Ministras priminė, kad Darbo tarybos bus privalomos įmonėse, kuriose dirba 20 ir daugiau darbuotojų. Ši nuostata įtvirtinta naujajame Darbo kodekse. Svečias toliau kalbėjo apie pensijų ir socialinių išmokų didinimą bei minimalių poreikių krepšelį. Pastarasis socialinis matas teoriškai turėtų atspindėti per mėnesį vienam žmogui reikalingų minimalių pajamų sumą. Ministras minėjo, kad praėjusių metų kainomis, minimalių poreikių krepšelis siekia 238 eurus. Kadangi paslaugų ir prekių kainos kasmet kyla, minimalių poreikių krepšelis taip pat kiekvienais metais bus perskaičiuojamas. „Vienas iš mūsų tikslų yra susieti minimalių poreikių krepšelį su socialinėmis išmokomis. Labai svarbu, kad jas gaunantys asmenys dar giliau nekristų į socialinio skurdo duobę“, – kalbėjo L. Kukuraitis. Svarstomos priemonės, kurios turėtų skatinti vaiko išmokas gaunančias šeimas ieškoti darbo. Viena iš jų, pasak ministro, tokia: dirbančios šeimos išmokas gautų pinigais, o nedirbančios – prekėmis ir paslaugomis.

Visą straipsnį skaitykite 2017-05-16 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.