Šv. Juozapo skulptūra – jausmus taurinantis meno kūrinys

Rytoj, kovo 19-ąją, 11 valandą Saločiuose bus švenčiami parapijos globėjo Šv. Juozapo atlaidai. Eucharistijos šventimui vadovaus Panevėžio vyskupas Linas Vodopjanovas OFM. Liturgijos metu bus palaiminta Saločių šv. Juozapo skulptūra. Jos autorius kaunietis skulptorius Tomas Vosylius taip pat atvyks į atlaidus Saločiuose. Parapijos globėjo šv. Juozapo skulptūrai lėšas aukojo iš Saudogalos kaimo kilusi Bronislava Gaurilkaitė-Juozapavičius. Beveik 95 metų močiutė dabar gyvena Biržuose pas dukterėčią Emiliją, kuri trumpai ir papasakojo apie tetos likimą: – Gimė ir užaugo Saudogaloje, kaip nuo seno įpratusi vadinti, Saudogalėje. Mokėsi Pasvalio gimnazijoje, o Šiauliuose baigė medicinos mokyklą. Jau buvo ištekėjusi, kai, baigiantis karui, pasitraukė į Vakarus ir daug metų gyveno Amerikoje. Jos tėvelis mirė per karą, o motina, sesuo, brolis ištremti į Sibirą. Bronislava Gaurilkaitė-Juozapavičius Amerikoje dirbo medicinos sesele, ir sovietmečiu yra lankiusis savo gimtajame krašte. Prieš porą dešimtmečių su vyru Stasiu Juozapavičiumi, kilusiu nuo Kėdainių, grįžo į Lietuvą ir gyveno Vilniuje. Prieš penkerius metus vyras mirė, o garbaus amžiaus Bronislava, kuri savo vaikų neturėjo, persikėlė į Biržus pas dukterėčią Emiliją. Saudogalos kapinėse palaidoti Bronislavos Gaurilkaitės-Juozapavičius tėvai, vyras, kiti giminaičiai. Šiam kraštui ji jaučia ypač daug sentimentų. Tiesa, iš tėviškės sodybos likęs tik tvartas.

– Teta prisimena ir senąją Saločių bažnyčią, kuri per karą buvo sudeginta, vylėsi, kad ji gali būti atstatyta, – atskleidė dukterėčia.

Nors ant senųjų pamatų bažnyčia neiškilo, tačiau Bronislava Gaurilkaitė-Juozapavičius aukojo tyliai, dosniai ir be jokių išankstinių pageidavimų: klebonas geriau žino, ko Baž- nyčiai reikia.

– Nustebino, kai ši močiutė perdavė nemenką auką savo gimtosios parapijos bažnyčiai, nes tai labai retas atvejis, – prisiminė Saločių šv. Juozapo parapijos klebonas, ats. kpt. Jonas Tamošiūnas, tuomet vos prieš kelis mėnesius pradėjęs tarnystę Saločiuose.

Visą straipsnį skaitykite 2017-03-18 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.