„Žalsvasis šaltinis“ dainomis trykšta jau tryliktus metus

Tryliktus metus skaičiuojančiam rajono neįgaliųjų draugijos vokaliniam ansambliui „Žalsvasis šaltinis“ praėję metai buvo paženklinti daugybe pasirodymų, naujais kūrybiniais sumanymais ir pavasarį užsimezgusia draugyste su kaimyninio Pakruojo neįgaliųjų draugijos ansambliu „Šiladis“. Apie pastarąjį įvykį rašė mūsų kolegos iš Pakruojo „Auksinės varpos“ laikraščio publikacijoje „Gražiausios dainos tos, kurios… Dar bus!“

Prieš šventes apsilankėme Biržų gatvėje esančiose Neįgaliųjų draugijos patalpose, kur pirmadieniais ir penktadieniais į repeticijas renkasi meno saviveiklą mėgstantys neįgalieji. Pokalbio metu prisiminėme ne tik įsimintiniausius 2016 metų įvykius, bet ir 2004-aisiais prasidėjusią ansamblio istoriją.

Entuziazmas neblėsta…

Praėję metai „Žalsvajam šaltiniui“ buvo turtingi ne tik mūsų rajone vykusiais įsimintinais koncertais. Pasvaliečiai prisimena gegužės mėnesį vykusią šiltą popietę Pakruojo rajono Sigutėnų kaimo bendruomenės namų salėje. Joje paminėta atsinaujinusio pakruojiečių neįgaliųjų draugijos ansamblio „Šiladis“ vienerių metų sukaktis, apie kurią rašyta minėtoje „Auksinės varpos“ publikacijoje. Tačiau svarbiausia – užsimezgė šilti kaimyniški „Žalsvojo šaltinio“ ir „Šiladžio“ draugystės ryšiai. Peržvelgus „Žalsvojo šaltinio“ praėjusiais metais vykusių gastrolių sąrašą, susidarė įspūdis, kad pasvaliečio Jono Vaitekūno vadovaujamas ansamblis laukiamas pakruojiečių svečias. „Žalsvasis šaltinis“ savo dainomis ir melodijomis pernai linksmino Guostagalio gyventojus, o šiemet, po Trijų karalių, pakviestas į Triškonių kaimo bendruomenės šventę. Beje, ansamblio vadovui Jonui Vaitekūnui Pakruojo kraštas itin artimas, nes Balsiai yra jo gimtinė.

Spalio mėnesį „Žalsvasis šaltinis“ kartu su kitais septyniais kolektyvais buvo pakviestas į Panevėžio rajono Upytės mietelyje organizuotą linų šventę. Po kelių savaičių, lapkričio 9 d., pasvaliečiai vėl susiruošė į kelionę. Šį kartą – į Šiaulius, tradicinę neįgaliųjų ansamblių šventę-konkursą „Vilties paukštė“.

„Žalsvojo šaltinio“ repertuaras aptariamas kartu susirinkus į repeticijas. Padeda ir „visagalis“ internetas, tačiau stengiamasi, kad klausytojai dažniau girdėtų Pasvalio krašto dainų ir melodijų. „Pasvaly – šiaurės mylimas mieste, apkabintas Lėvens ir Svalios…“, tokiais žodžiais prasideda ansamblio vizitine kortele tapusi daina „Žalsvasis šaltinis“. Jos žodžius sudėliojo ir muziką sukūrė Jonas Vaitekūnas.

Sigitas KANIŠAUSKAS

Visą straipsnį skaitykite 2017-01-03 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.