Po bendruomeninės veiklos pakilimo atslinko atoslūgis

Prieštaringą įspūdį paliko praėjusį šeštadienį Namišių kultūros namuose surengta konferencija, skirta rajono bendruomenių sąjungos dešimtmečiui. Šia proga išleistas bukletas, kultūros namuose surengta bendruomenių renginius įamžinusi fotografijų, metraščių, laikraštėlių, lankstinukų paroda liudijo, kad šios visuomeninės organizacijos nesnaudžia. Tačiau retokos konferencijos dalyvių gretos, išsakytos mintys apie prigesusį entuziazmą iškalbingai bylojo, kas visiems žinoma – šiandien bendruomenių vežimą tempia tik po kelis altruistus, aukojančius savo laisvalaikį ir dažnai – bemieges naktis projektams rašyti, o dabar sukančius galvas, kaip privilioti bent kiek daugiau žmonių į rudens darbų pabaigtuvių šventes ar kitus reginius. Deja, už savanorišką triūsą bendruomenių vadovai ir jų ištikimieji talkininkai retai kada išgirsta gražiausią lietuvišką žodį „ačiū“… Perfrazuojant Jono Avyžiaus romano „Kaimas kryžkelėje“ pavadinimą, dabar rajono bendruomenės ir jas vienijanti sąjunga atsidūrė kryžkelėje, kuri verta gilesnių apmąstymų.

Iš viso rajone yra 48 bendruomenės. Iš jų 47 priklauso prieš dešimt metų įsikūrusiai Pasvalio rajono bendruomenių sąjungai. Steigiamojoje jos konferencijoje dalyvavo net 56-ių kaimų atstovai. Nuo pat bendruomenių sąjungos įsikūrimo pirmininko vairą laiko Kiemėnų bendruomenės vadovas Stasys Butkus. Rajono bendruomenių sąjunga nėra vienintelė jas vienijanti organizacija. Dar veikia ir atskira Joniškėlio krašto bendruomenių asociacija, kuriai vadovauja buvęs Joniškėlio miesto seniūnas Steponas Rimkus. Tik vienintelė Pajiešmenių bendruomenė nematė motyvų tapti kurio nors susivienijimo nare.

Entuziazmas blėso…

Į Namišių kultūros namus besirenkančius bendruomenių atstovus smagiomis melodijomis pasitiko Antano Garalevičiaus vadovaujama Vaškų kaimo kapela. Jubiliejiniam renginiui rado laiko ir noro tik 28-ių iš 47-ių sąjungai priklausančių bendruomenių pirmininkai ar jų deleguoti asmenys. Tad dalyvavo tik 45 delegatai. Dar iš kviestų svečių atvyko vienas kitas.

Per kiekvieną jubiliejinį renginį paprastai prisimenamos svarbiausios nueito kelio stotelės. Jas susirinkusiesiems Namišių kultūros namuose priminė šventinio renginio vedėja, Vaškų kaimo kapelos solistė Aelita Garalevičienė. Per dešimt metų suorganizuotos devynios konferencijos, pasirašytos partnerystės sutartys su daugeliu rajono organizacijų ir įstaigų, surengtos darbinės išvykos į Šakių, Pakruojo, Biržų rajonus, dalyvauta šalies bendruomenių sąskrydžiuose Ukmergėje, Tytuvėnuose, Ariogaloje, Klaipėdoje.

Sigitas KANIŠAUSKAS

Visą straipsnį skaitykite 2016-10-20 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.