Turininga Pumpėnų „Bočių“ popietė

Prieš savaitę, spalio 1-ąją, vyko renginiai, skirti Tarptautinei pagyvenusių žmonių dienai. Pumpėnų miestelio kultūros namuose ji paminėta ne tik tradiciniu jubiliatų pagerbimu, šventiniu koncertu, bet ir iš Banionių kaimo kilusio kraštiečio, Panevėžyje gyvenančio Jono Stasevičiaus fotografijų ir archyvinių dokumentų parodos „Tas ilgas kelias namo“ atidarymu. Paroda primena dar neužgijusiomis žaizdomis kraujuojantį mūsų šalies istorijos puslapį – tremtį.

„Šią gražią rudens dieną susirinkome pabendrauti, pabūti kartu. Tarptautinė pagyvenusių žmonių diena susijusi su mūsų, senjorų, gyvenimo rudeniu. Savo brandaus amžiaus nematuokime nugyventais metais, nes jie netrukdo mums toliau aktyviai dalyvauti visuomeninėje veikloje. Lietuvoje pagyvenę žmonės sudaro apie 22 proc. visų gyventojų, o Pumpėnų seniūnijoje – 19,4 proc. Taigi kas penktas lietuvis yra senjoras, o šio amžiaus tarpsnio moterų yra 1,8 karto daugiau nei vyrų. Visi žmogaus gyvenimo tarpsniai yra prasmingi ir įdomūs, suteikiantys neįkainojamos patirties. Ši diena skatina atkreipti dėmesį į pagyvenusių žmonių gyvenimo sąlygas, jų užimtumą, jaunų žmonių pagarbos ugdymą senjoriško amžiaus žmonėms. Tegul ši diena taip pat primena, kad kiekvienas iš jūsų esate brangus ir reikalingas, nuostabus ir nepakartojamas. Žingsniuokime lėtai, pailsėdami, paremdami vienas kitą“, – pradėdama šventinį renginį kalbėjo Pumpėnų seniūnijos „Bočių“ draugijos vadovė Genė Grybienė. Toliau ji palietė vieną didžiausių pastarojo laikotarpio problemų – nemažėjančią jaunų žmonių emigraciją. G. Grybienė minėjo, kad likę vieni tėvai praranda saugumo jausmą, jaučiasi vieniši, tad priversti dairytis į valdiškas globos ir rūpybos įstaigas.

Buvusi Rinkūnų pradinės mokyklos mokytoja Aleksandra Grubienė suskaičiavo, kad kalendoriuje, išskyrus krikščioniškas ir valstybines šventes, įrašyta net 141 atmintina diena – tiek pat, kiek yra Seimo narių. „Yra netgi Senbernių diena. O spalio 1-oji yra ne tik Tarptautinė pagyvenusių žmonių diena, bet ir Pasaulinė vegetarų, ir Pasaulinė muzikos diena. Tad sveikai maitinkimės, grokime ir dainuokime “, – šyptelėjo A. Grubienė. Mokytoja susirinkusiuosius sveikino Vytauto Kernagio dainos „Mūsų dienos kaip šventė“ žodžiais ir savo eilėmis.

Popietės dalyviai liko sužavėti mokytojos Marijos Šimanskienės sveikinimo originalumo. Garbaus amžiaus sulaukusi, kitąmet 90 metų jubiliejų švęsianti, pumpėnietė padeklamavo 1936 metais Mato Meletos sukurtą ilgą patriotišką eilėraštį.

Nuotraukoje: Iš dešinės: parodos autorius Jonas Stasevičius, jo sesuo Vita Baronienė, pusseserė Giedra Dyšienė, iš Banionių kaimo kilęs pasvalietis Antanas Vileišis

Visą straipsnį skaitykite 2016-10-08 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.