Jei pažadėta – nevalia vilkinti

Seimo nario Antano Matulo organizuota išvyka į Saločių seniūniją buvo viena iš tų, per kurią vietoje pavyko išspręsti net keletą įsisenėjusių ar metų metus vilkintų problemų.

Jau nuo 2008 metų Kubiliūnų kaimo sodiečiai rajono Savivaldybės prašė, kad jų kaimo vandentiekį perimtų savo nuosavybėn ir perduotų eksploatuoti „Pasvalio vandenų“ įmonei. Gyvenvietėje vandentiekiu naudojasi apie 80 žmonių, tarp jų yra per 20 vaikų. Vandentiekį dabar prižiūri patys sodiečiai, bet šį reikalą gerai išmanančių specialistų kaime nėra. Nors dar prieš aštuonerius metus kubiliūniečiai gavo Savivaldybės vadovų atsakymą, jog pradėtos jų kaimo vandentiekio „perėmimo procedūros“, deja, toliau reikalai nejudėjo iš vietos.

Išvykos dalyviams nuvažiavus į Kubiliūnų kaimą ir pasikalbėjus su jo gyventojais paaiškėjo, jog likvidavus Kubiliūnų žemės ūkio bendrovę vandentiekis už pajus niekam atiduotas nebuvo ir liko bešeimininkis. Taip pat, jog buvęs bendrovės vadovas Jonas Remeika yra išsaugojęs Kubiliūnų kaimo vandens tiekimo sistemos dokumentus – gręžinio pasą, vandentiekio tinklų brėžinius, turto perėmimo iš Saločių kolūkio aktą. Nors, norint šį turtą įregistruoti Registrų centre, kai kurių dokumentų dar trūksta, tačiau teismo keliu šio klausimo spręsti neprireiks. O kol bus parengta visa dokumentacija, Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu nuo šių metų rugsėjo 1 d. „Pasvalio vandenims“ pavesta Kubiliūnų kaimo vandentiekį eksploatuoti laikinai.

Bendruomenė elektrą „skolinosi“

Škilinpamūšio kaimo žmonės išvykos dalyvius pasitiko buvusio dvaro kieme – šiandien dvare gyvena dešimt šeimų. Tame pat pastate įsikūrusi ir Škilinpamūšio kaimo bendruomenė. Seniūnija bendruomenei perdavė ir padėjo suremontuoti vieną ištuštėjusį dvaro butą, tačiau jame iki šiol nebuvo elektros. Per bendruomenės renginius jų organizatoriai elektrą „skolindavosi“ iš šalia esančių bendruomenės pirmininkės ar kito geranoriško žmogaus namų, į bendruomenės patalpas atitempdami kabelį. Nors tokia vargana išeitis – ne tik nepatogi, bet ir nesaugi, manyta, kad jose įvesti elektrą būtų pernelyg brangu.

Parlamentaras čia pat telefonu susisiekė su ESO specialistais ir išsiaiškino, jog elektros energijos tiekimo į bendruomenės namus atnaujinimas kainuotų vos kelias dešimtis eurų. Išvedžioti elektros instaliaciją patalpose pažadėjo seniūnija, o už sunaudotą energiją pasiryžusi mokėti pati bendruomenė.

Dvaro pastate gyvenantys žmonės guodėsi, kad per jų kiemą einančiu keliu dideliu greičiu važinėja automobiliai. Prie netoli tekančios Mūšos lekia maudynių mėgėjai, žvejai, brakonieriai ir juos gaudantys pareigūnai. „Vieni bėga, kiti vejasi“, – dažnai matomus vaizdelius nusakė škilinpamūšiečiai. Jie minėjo, jog, prasidėjus žiobrių žvejybos sezonui, lankoje prie Mūšos kasdien suskaičiuoja po kelias dešimtis automobilių. Mašinos statomos bet kaip, neretai prie pat upės, ant ganyklų žolės. Tad yra kuo pasidomėti ir policijos, ir aplinkosaugos pareigūnams. Žinoma, aktyviau pranešti apie pažeidimus turėtų ir patys gyventojai.

Nuotraukoje: Salotiškius piktina įkyri alaus reklama prie miestelio turgavietės

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-08-30 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.