Saločių miestelyje smegduobė prarijo elektros stulpą

Saločiuose, netoli mokyklos ir seniūnijos, pagrindinės Vytauto ir J. Basanavičiaus gatvių kampe ir anksčiau įtartinai žemė jau smeginėjo – ant sklypelio buvo atsivėrusi nedidelė įgriuva, po truputį vis dubo viena vieta ir J. Basanavičiaus gatvės pradžioje. Tačiau ketvirtadienio rytą, apie devintą valandą, šiame gatvių kampe su trenksmu smego galingiausia įgriuva ne tik Saločiuose, bet gal ir Pasvalio rajone.

Smegduobė prarijo vienuolikos metrų aukščio elektros stulpą su visa atrama. Pradžioje viršūnė dar buvo matyti, tačiau greitai pradingo požemių gilumoje.

Dabar manoma, kad smegduobės gylis iki 20 metrų, o plotis – nuo septynių iki dešimties metrų. Tai galima spręsti pagal supilto grunto kiekį.

– Jau tą patį ketvirtadienį buvo atvežta apie 820 kubinių metrų grunto, vanduo jau ėmė kilti aukštyn. Po pietų dar kartą viskas smego gilyn, – pasakojo Pasvalio rajono ekstremalių situacijų komisijos pirmininkas, mero pavaduotojas Povilas Balčiūnas.

Smegduobė buvo aptverta, papylimuota, be to, nuo neatsargių smalsuolių saugojo policija.

Smegus galingai karstinei įgriuvai, ne tik nutrūko elektros tiekimas beveik pusšimčiui vartotojų, bet ir buvo suniokotos vandentiekio bei nuotekų trasos. Be vandens buvo likę apie 300 gyventojų.

– Po pietų vandens ir elektros tiekimas buvo atnaujintas. Tačiau tai tik laikina išeitis. Dabar nutiestos žarnos per gatvę ir kabeliai medžių viršūnėmis. Tačiau ir vandentiekio, ir nuotekų trasoms, ir elektros linijoms teks kažkaip aplenkti smegduobę, – svarstė Povilas Balčiūnas.

Tačiau kokia tikimybė, kad vėl kažkur šalia neįgrius žemė?

– Yra tikimybė. Iš tiesų tam reikalingi tyrimai, o jie nepigiai kainuoja. Labai liūdna, jog nebėra karstinių reiškinių specialaus fondo, iš kurio lėšų būtų atliekami prevenciniai tyrimai ir likviduojami smegduobių padariniai, – apgailestavo rajono vicemeras. – Tarkim, Saločiuose, kur dabar atsivėrė smegduobė, galėjo būti pastatyta elektros pastotė, kainuojanti 40–50 tūkst. eurų.

Visą straipsnį skaitykite 2016-06-28 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.