Haloterapijos kambarys – miniatiūrinė druskų kasykla

Storu druskos kristalų sluoksniu padengtos sienos, lubos ir grindys, švelnių spalvų šviesos, ekrane besikeičiantys gamtos vaizdai, tyli, rami muzika… Visa tai pamatome ir išgirstame įžengę į druskų kambarį, neseniai atidarytą Pasvalio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro Psichikos dienos stacionaro patalpose. Kambarys įkurdintas antrame pastato aukšte. Jame yra šeši patogūs gultai ir kampelis vaikams – su staleliu, kėdutėmis, žaislais. Kartu su tėveliais atėję į druskų terapijos seansą, mažieji pacientai ne tik sustiprins savo sveikatą, bet galės ir pažaisti druską, tarsi paplūdimio smėlį, samstydami kastuvėliu, sijodami į kibirėlį ar pilstydami į žaislinio sunkvežimio priekabą. Vaikams žadama rodyti ir animacinius filmukus.

Haloterapija („hals“ – graikiškai „druska“) – tai nevaistinis gydymo ir profilaktikos metodas dirbtinai sukurtu druskos kasyklų mikroklimatu. Nuo seno pastebėta, kad druskų kasyklose dirbantys žmonės beveik neserga kvėpavimo takų ligomis, o jų oda, net ir senstant, išlieka graži ir lygi.

Druskų prisotintas oras – saugi gydymo ir profilaktikos priemonė ir suaugusiems, ir vaikams.

Lėšų įrengti druskų kambarį buvo skirta iš rajono Savivaldybės biudžeto.

– Tai dar viena nauja sveikatinimo procedūra, kurią galime pasiūlyti savo pacientams jau ir Pasvalyje – dėl jos nebereikės važinėti į kitus miestus, – druskų kambario atidarymo iškilmėse sakė Pasvalio PASPC vyr. gydytojas Vilius Povilionis.

– Daug kalbame apie regionų politiką, didmiesčių ir provincijų skirtumus. Iš tiesų, tie skirtumai ypač matyti lyginant darbo vietų skaičių, atlyginimų dydį. Tačiau sveikatos priežiūros srityje didelių skirtumų tarp mūsų rajono ir didmiesčių gydymo įstaigų nėra. Ir pas mus galima gauti daug tų pačių paslaugų, kurios teikiamos Panevėžyje ar Vilniuje. Tik reikia šias paslaugas kuo labiau viešinti, kad kuo daugiau žmonių apie jas sužinotų. Puiku, kad į druskų kambario atidarymo šventę atėjo gausus būrys šeimos gydytojų – pirmiausia iš jų lūpų pacientai turėtų išgirsti rekomendaciją čia apsilankyti. Druskų gydomoji nauda įrodyta jau nuo seno, niekas dėl to neabejoja, – teigė Seimo narys Antanas Matulas.

Toma GIEDRYTĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-06-28 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.