Įsipareigojimų būtina laikytis

Birželio 6-ąją pasibaigė pagrindinis (be vėlavimų) žemės ūkio naudmenų plotų deklaravimas tiesioginėms išmokoms už 2016 metus gauti. Tačiau žemdirbių prisiimtų įsipareigojimų įgyvendinimas tik prasideda.

Kaip minėjo rajono Savivaldybės žemės ūkio skyriaus vedėjas Jonas Kazėnas, šie metai nemažai išbandymų žada pievas deklaruojantiems ūkininkams.

Dar deklaravimui neprasidėjus, buvo patvirtinta nauja deklaruojamų pievų priežiūros tvarka, taikoma nuo 2016-ųjų. Deklaravimui įsibėgėjus, žemės ūkio ministrė savo įsakymu šią tvarką šiek tiek patikslino.

Visiems pievas deklaravusiems žemdirbiams taikomas pagrindinis reikalavimas – jis įpareigoja pievas nušienauti ne mažiau kaip du kartus per metus: ne mažiau kaip vieną kartą iki liepos 1 d. ir ne mažiau kaip vieną kartą nuo liepos 2 iki rugpjūčio 31 dienos. Tačiau atsižvelgiant į pareiškėjo ūkininkavimo tipą, kai kuriems ūkininkams gali galioti ir pritaikytosios pievų priežiūros sąlygos.

Nacionalinė mokėjimo agentūra žemdirbiams primena, kaip tinkamai laikytis prisiimtų įsipareigojimų ir kokie reikalavimai kokiems pareiškėjams taikomi.

Jeigu ūkininkas laiko žolėdžius ūkinius gyvūnus ir jų turi ne mažiau kaip 0,3 SG (Sutartiniai Gyvuliai) vienam deklaruojamam pievų hektarui, tai, siekiant, kad neatsirastų papildomų sunkumų ganyti bei ruošti gyvuliams pašarą, ganiavą leidžiama vykdyti per visą sezoną. Toks ūkininkas atitiks pievų priežiūros reikalavimus, jei ne vėliau kaip iki rugpjūčio 31 dienos kiekviename jo deklaruotos pievos lauke bus ganyta (pastebimi ganymo požymiai) arba šie laukai bus nušienauti ir sutvarkyti. Jeigu iki liepos 1 dienos dar nespėta nei šienauti, nei ganyti – irgi nėra laikoma, kad ūkininkas pažeidžia reikalavimus. Jam nereikia pildyti ir „Pievų tvarkymo darbų registracijos žurnalo“.

Jeigu ūkininkas, laikantis žolėdžius gyvūnus, jų turi mažiau kaip 0,3 SG, bet daugiau kaip 0,1 SG vienam deklaruojamam pievos hektarui, jam būtina laikytis šių reikalavimų. Jeigu konkrečiame pievos lauke jis neplanuoja ganyti, tą pievą būtina šienauti ir sutvarkyti ne mažiau kaip du jau minėtus kartus. Ne vėliau kaip iki liepos 1 dienos konkrečiame lauke gyvuliai turi būti ganyti. Jeigu konkrečiame lauke gyvuliai pradėti ganyti iki liepos 1 dienos, tai nušienauti ir sutvarkyti tokį lauką iki tos pačios liepos 1 dienos nėra privalu. Svarbu, kad šis laukas būtų nuganytas ir geros agrarinės būklės ne vėliau kaip iki rugpjūčio 31 d. Kitaip tariant, iki šios datos visi lauko plotai turi būti nuganyti, o nenuganyti – nušienauti ir sutvarkyti. Pasirinktame deklaruojamame pievos lauke turi būti ir šienaujama, ir ganoma. Jeigu pasirinktas toks mišrus pievos priežiūros būdas, būtina, kad iki liepos 1 dienos pieva būtų nušienauta ir sutvarkyta, o vėliau – nuo liepos 2 iki rugpjūčio 31 d. – dar ir visiškai nuganyta, t. y. visi to lauko plotai turi būti ūkinių gyvūnų nuganyti, o nenuganyti plotai – sutvarkyti. Šios kategorijos ūkininkams visais atvejais privalu pildyti „Pievų tvarkymo darbų registracijos žurnalą“ – jo pildymo tvarka numatyta deklaravimo taisyklėse.

Toma GIEDRYTĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-06-16 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.