Saločiai virs viduramžių miestu

Aš jau ne kartą esu kartojęs, jog Saločiai – ypatingas miestelis. Gal, kad įsikūręs prie kelio į Rygą (iš ten visada plaukė latviškos– vokiškos–europietiškos idėjos), gal kad vietiniams tenka vaikščioti Mūšą apglėbusiu senoviniu tiltu (o tokios vietos, kaip žinia, visada skleidžia ypatingą energetiką), o gal todėl, kad Dievulis myli šį kraštą, Saločiuose vienam statistiniam piliečiui tenkančių keistuolių yra gerokai daugiau negu kitose Lietuvos vietose (išskyrus, žinoma, Joniškėlį).

Keistuolių – gerąją to žodžio prasme. Net, sakyčiau, iš didžiosios K. Tai žmonės, kurie savo darbais keičia mūsų gyvenimą ir kasdienybę.

Apie Saločiuose organizuojamus naujamečus karnavalus žino visa Lietuva. Pernai miestelėnai nusprendė žengti dar vieną žingsnį ir tapti… uostu. Vietos veiklių ir netradiciškai mąstančių žmonių pastangomis buvo organizuotos „Antaninės ant Mūšos“, kurių kulminacija – teatralizuota regata Mūšos upėje. Pirmas blynas neprisvilo – renginys sulaukė nemenko žiūrovų dėmesio.

Šiais metais originali tradicija bus tęsiama, o „Pasvalio krašto deimančiuko“, mokytojo Balio Tuskėno dėka, net perkelta į visiškai naują lygį. Saločiai šiais metais virs viduramžių miestu!

Tuoj po Naujųjų metų „Facebook“ socialiniame tinkle ėmė plisti Balio sukurti eskizai ir maketai, vaizduojantys, kaip šventės metu atrodys mažas pasienio miestelis. Teisybę pasakius, buvo pakankamai sunku patikėti, kad vizija taps realybe. Tačiau gegužės pradžioje paskelbtos kardinaliai „suviduramžintos“ Saločių autobusų stotelės ir viešojo tualeto nuotraukos, privertė užsičiaupti net didžiausius skeptikus.

Šiai dienai transformuoti dar du namai, o kas bus padaryta iki birželio 11 d., o tą dieną vyks šiųmetės „Antaninės ant Mūšos“, galima tik spėlioti… Aišku tik viena – šventės svečių laukia nemažai staigmenų ir netikėtumų.

Antaninių organizatoriai prasitarė, jog pasistengs padaryti viską, kad tądien būtų galima maksimaliai pasinerti į gyvenimą, kuris virė beveik prieš tūkstantį metų. Viduramžių šokiai ir dainos, ant laužo kepamas šernas ir ypatingai, pagal hercogo receptą marinuotas bebras, to meto amatai ir valgiai. Norėsite nusifotografuoti su tikru riteriu ar išbandyti jo šarvų svorį – jokių problemų! Akies taiklumą bus galima išbandyti šaudant iš lanko ar arbaleto.

Mūša ir vėl plauks savadarbiai laivai. Regatos „vinis“ – drakas – tikras vikingų laivas, kuris specialiai šiai šventei bus atgabentas iš Latvijos. Vakare – grupės „Thundertale“ koncertas. O kai sutems, drąsios širdies ir tyros sielos žiūrovai bus kviečiami prie Mūšos upės, kur protėvių šešėliai rodys bei pasakos ugnies ir šviesos misteriją… Viso renginio metu veiks karališka loterija. Laimingų bilietų savininkai pilies gal ir nelaimės, tačiau be vertingų prizų tikrai neliks.

Kitą rytą, sekmadienį, visi laukiami švento Antano atlaidų mišiose, kurios bus aukojamos centrinėje Saločių aikštėje. Salotiečiai jau ne pirmus metus įrodinėja, kad turint originalią idėją bei gerą komandą, pasiekiamos net pačios nerealiausios svajonės. Ar tai pasitvirtins ir šiemet, sužinosime jau netrukus, birželio 11 d.

P. S. Organizatoriai ragina prisijungti prie viduramžių dvasios atkūrimo ir į šventę atvykti pasipuošus to laikmečio rūbais bei aksesuarais.

Nuotraukoje: Senas ir apleistas tvartas „virsta“ viduramžių pilimi.

Viktoras STANISLOVAITIS

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.