Dešimt metų – dvidešimt projektų

 

deglenai (1)
Deglėnų bendruomenės vadovė Vita Žvigaitienė kaimyninėms bendruomenėms dėkojo už šiltus sveikinimus ir gardžias dovanas.

„Ši bendruomenė – viena veikliausių ir aktyviausių rajone. Nors susikūrė keleriais metais vėliau negu kitos, tačiau nuveikė nė kiek ne mažiau, o gal ir daugiau…“ Taip Deglėnų bendruomenės nueitą kelią vertino daugelis į jos 10-mečio jubiliejų susirinkusių svečių.

Renginio pradžioje Tylos minute buvo pagerbtas šešiolikos buvusių bendruomenės narių, per dešimt metų išėjusių Amžinybėn, atminimas.

Trumpai priminusi Deglėnų bendruomenės kūrimosi ir stiprėjimo istoriją, jos pirmininkė Vita Žvigaitienė minėjo, jog pirmojoje bendruomenės taryboje buvo vien moterys, o pirmoji vadovė – Bronė Putrienė. „Kodėl vien tik moterys? Matyt, jos turi daugiau kantrybės ir tolerancijos“, – spėliojo Vita Žvigaitienė.

Šiandien Deglėnų bendruomenė turi 80 narių ir devynių žmonių tarybą, kurioje jau yra du vyrai.

– Subūrusi Deglėnų ir aplinkinių kaimų žmones, bendruomenė sukūrė gražią savo viziją, išsikėlė tikslus. Surašėm keturiolika konkrečių ir aiškių uždavinių, iš kurių įgyvendinom trylika. Kol kas dar nepasistatėm pirties, užtat nuveikėm nemažai papildomų, į planus neįrašytų darbų. Jau po penkerių metų nuo susikūrimo turėjom bendruomenės namus, buvo išvalytas ir sutvarkytas tvenkinys, atnaujintas kaimo apšvietimas. Intensyvėjo kultūrinis gyvenimas, nors iki šiol neturime kultūros darbuotojo. Šio darbo vežimą tempia puse etato dirbanti bibliotekininkė. Du kartus mūsų kaime lankėsi „Misija Sibiras“ dalyviai, priėmėm žygeivius iš Panevėžio, rajono bendruomenių sąskrydžio šventę. Kasmet rengiame tradicines vasaros šventes. Suvažiuoja daug kraštiečių, po Lietuvą ir pasaulį išsibarsčiusio jaunimo. Mūsų kaime jo, deja, liko nedaug, todėl labai džiaugiamės kiekviena susikūrusia jauna šeima ir gimusiomis jų atžalėlėmis – būsimais bendruomenės nariais. Kol mes visi drauge, tol esam stiprūs, gyvybingi ir ramūs dėl bendruomenės ateities, – optimizmo nestokojo bendruomenės vadovė, geru žodžiu paminėjusi visus buvusius ir esamus bendruomenės tarybos narius, kitus aktyviausius jos žmones.

Deglėnų bendruomenė yra įgyvendinusi dvidešimtį mažesnių ir didesnių projektų, neatpažįstamai pakeitusių kaimo veidą. Laikui bėgant, rinkosi vis sudėtingesnius, turinčius ryškią išliekamąją vertę projektus.

Plačiai nuskambėjo žinia apie deglėniečių įamžintą išnykusių kaimų atminimą. Sukurtas įspūdingas skulptūrų parkas, kur kiekvienas išnykęs šio krašto kaimas turi jam skirtą medžio drožėjų kūrinį. Anot bendruomenės vadovės, šio parko atsiradimas padeda surasti vis naujų svetur gyvenančių kraštiečių, čia lankosi ekskursijos iš visos Lietuvos ir užsienio.

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-12-19 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.