Bendrovės vadovui skyrė baudą ir priteisė atlyginti žalą

Pasvaliečiui Stasiui Zdanevičiui Pasvalio rajono apylinkės teismas skyrė daugiau nei pusantro tūkstančio eurų baudą. Be to, iš jo priteisė atlyginti uždarajai akcinei bendrovei „Business Branch“ 9618 eurų padarytą žalą. Tačiau Panevėžio apygardos teismas, išnagrinėjęs šią baudžiamąją bylą pagal nuteistojo Stasio Zdanevičiaus bei Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorės Sigitos Šabliauskienės apeliacinius skundus, Pasvalio teismo nuosprendį pakeitė: Stasiui Zdanevičiui skyrė 1355 eurų baudą, o bendrovei „Business Branch“ iš jo priteista 4618 eurų civilinio ieškinio. Taip pat patenkintas Valstybinės mokesčių inspekcijos civilinis ieškinys ir iš Stasio Zdanevičiaus valstybės naudai priteisė 2052 eurus.

Apgaulingai tvarkė buhalterinę apskaitą

Pasvalio teismas nustatė, kad uždarosios akcinės bendrovės „Business Branch“ direktorius Stasys Zdanevičius apgaulingai tvarkė buhalterinę apskaitą ir pasisavino jam patikėtą svetimą turtą. 2010 metų rugsėjo mėnesio atliktų darbų akte Pasvalio nuotekų valymo įrenginių trinkelių dangai iškloti nurašė skaldos daugiau nei už 6600 eurų, nors bendrovė pagal buhalterinius dokumentus skaldos buvo įsigijusi tik už 423 eurus. Be to, nurašė smėlio už 2113 eurų, nors pagal PVM sąskaitasfaktūras bendrovė jo visiškai nebuvo įsigijusi.

Bendrovės „Business Branch“ direktorius taip pat neįtraukė į buhalterinę apskaitą nuo 2010 metų lapkričio mėnesio iki 2011 metų rugpjūčio mėnesio pas gyventojus atliktų trinkelių klojimo ir kitų statybos darbų.

Teismas nustatė, kad bendrovės vadovas 2010 metų liepos – 2011 metų rugpjūčio mėnesio laikotarpiu, nesudaręs darbo sutarties, priėmė į darbą „Business Branch“ Kęstutį Mackevičių, Algimantą Tučą, Kęstutį Nakvosą ir Bronių Baliūną. Jiems sumokėjo už darbą, neįformindamas jų užmokesčio žiniaraščiuose ir neįtraukdamas į apskaitos registrus.

Stasys Zdanevičius, kai 2010 metų lapkričio mėnesį klientas į jo asmeninę sąskaitą pervedė 2845 litus (823,97 euro) už bendrovės „Business Branch“ atliktus kanalizacijos tvarkymo darbus, neišrašė PVM sąskaitos-faktūros, kasos pajamų orderio, gautų pajamų neįtraukė į bendrovės tvarkomą buhalterinę apskaitą ir šiuos pinigus pasisavino.

2011 metų birželio ir liepos mėnesį į Stasio Zdanevičiaus asmeninę sąskaitą klientas pervedė 13100 litų (3794 eurus) už bendrovės „Business Branch“ atliktus trinkelių klojimo darbus. Bendrovės vadovas neišrašė PVM sąskaitos-faktūros, kasos pajamų orderio, šių pinigų neįtraukė į bendrovės buhalterinę apskaitą ir taip juos pasisavino.

Tą pačią 2011-ųjų vasarą Stasys Zdanevičius dar iš vieno kliento gavo 5 tūkst. eurų už bendrovės „Business Branch“ atliktus lietaus kanalizacijos, trinkelių klojimo, baseino kasimo darbus. Šių pinigų bendrovės vadovas irgi neįtraukė į buhalterinę apskaitą.

Aistė BIRŽYTĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-12-08 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.