Neregio kelionė per Pasvalį: geri pasikeitimai ir kliūtys

04-002
Pasivaikščiojimo dalyviai baltosiomis lazdelėmis tyrinėjo naująją Vilniaus gatvės šaligatvio dangą

Tarptautinės baltosios lazdelės dienos išvakarėse susiėję būrin, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Pasvalio filialo nariai dalijosi patirtimi, kaip akių šviesą praradusiam žmogui tvarkytis buityje. O po šio pasikalbėjimo išbandė neregio kelią nuo Gėlių gatvės, kur įsikūrusi LASS Pasvalio filialo buveinė, iki rajono Savivaldybės administracijos pastato.

Mokosi vieni iš kitų

Kaip nematančiam žmogui atskirti, kokia arbata ar prieskoniai supilti į vieną ar kitą indelį. Žinoma, galima atsukti kiekvieną iš eilės, pauostyti ir pažinti iš kvapo. Bet yra paprastesnis būdas: parinkti skirtingų formų indelius – apvalius, keturkampius, aukštesnius, storesnius ir pan. Arba uždaromus skirtingų medžiagų dangteliais: plastmasiniais, metaliniais, stikliniais… Anot LASS Pasvalio filialo pirmininkės Rasos Rimkūnaitės, aklojo ar silpnaregio buityje labai svarbūs yra kontrastai: formų, medžiagų, o bent kiek dar matančio – ir spalvų. Tarkim, baltą puodelį lengviau įžiūrėti ant tamsaus padėklo, o spalvotą – ant šviesaus. Rasa rodė iš namų atsineštą matavimo indą, kur prie kiekvienos padalos yra priklijuotas mažas lipdukas: jei padalos nebeįžiūri, atskaičiuoti ją galima čiuopiant lipdukus. – O svarbiausia, kiekvienas daiktas namuose privalo turėti nuolatinę savo vietą – tai geležinė tvarka, – teigė regėjimą jaunystėje praradęs Pasvalio filialo savipagalbos grupės vadovas Pranas Pliuška. – Jei ką nors paėmei į rankas, pasinaudojęs būtinai padėk ten, kur buvo. Šią taisyklę turi įsisąmoninti kiekvienas aklo ar silpnaregio žmogaus šeimos narys. Žinoma, kai šeima didesnė arba, kai joje yra mažų vaikų, tokio principo laikytis sudėtingiau. Bet ir vaikai turi suprasti, kad su aklo žmogaus asmeniniais daiktais žaisti nevalia, nes jam po to bus labai sunku juos surasti.

Kad aklas žmogus nesusižalotų atsitrenkęs į pusiau praviras duris, namiškiams būtina susitarti: jos arba visą laiką bus uždarytos, arba atidarytos…

O kaip neregiui švariai nuskusti bulves? Pasirodo, čia irgi yra visokių gudrybių. Pirmiausia bulves reikia nuplauti ir skusti drėgnas, tada pirštai labiau jaučia dar nenuskustą šiurkštesnę vietą. Arba bulves išvirti su lupenomis ir lupti išvirusias – tada tikrai apčiuopsi, kur dar yra likusi odelė. Karštą puodo dangtį ar patį puodą reikėtų imti su drėgnu rankšluosčiu – mažesnis pavojus nusideginti.

Neregiai patys puikiai moka išsikepti ir blynų. Zigmas sakė, į keptuvę visada dedąs tiek tešlos, kad keptų tik vienas didesnis blynas – taip lengviau jį apversti. O Pranas vienu metu kepa tris blynus, bet, kai reikia juos apversti, kad blynai neužkristų vienas ant kito, vieną išima, kitus du apverčia, o tada vėl į keptuvę grąžina trečiąjį. Kiek laiko blyną kepti, padeda suprasti išugdyta nuojauta. Anot Prano, tereikia užsispyrimo ir kantrybės, o anksčiau ar vėliau įgūdžiai bei patirtis pati ateis ir darbai ims sektis.

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-10-20 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.