Apie savanorius ir savanorystę kitaip

DSC_0421

Lakūnui Vytautui Lapėnui skirtas paminklas aptvertas spygliuota viela, patikros postai, grėsmingi STOP ženklai, rūstūs, kariška uniforma vilkintys ir automatiniais ginklais ginkluoti žmonės, maskuojančiu tinklu pridengtos palapinės ir… gardus lauko virtuvės dūmas. Taip rugpjūčio pabaigoje atrodė Tetirvinų kaimo širdyje esantis tvenkinys ir jo prieigos. Ir tai anaiptol ne militaristinė fantazija, o vaizdai iš vaikų jaunimo stovyklos, kurią kaimo bendruomenė kartu su Krašto apsaugos savanorių pajėgų 5-osios rinktinės Pasvalio– Biržų 503 kuopos savanoriais organizavo šios vasaros pabaigoje.

– Mintis apie šį renginį kirbėjo jau nuo praeitų metų. Pernai buvome suorganizavę stovyklėlę vaikams. Joje buvo visko: įvairiausių žaidimų, kūrybinių dirbtuvių, susitikimų su policijos atstovais ir ekskursijų, – pasakoja Tetirvinų bendruomenės pirmininkas Algirdas Mulevičius. – Tačiau ši veikla labiau patiko mažiesiems. Vyresnieji ateidavo, apsidairydavo ir dingdavo savais keliais. „Trintis“ su jaunėliais jiems buvo neįdomu. Supratome, kad reikia kažko „vežančio“, todėl ir kilo mintis suderinti įdomų laiko praleidimą su, mūsų įsitikinimu, labai aktualiu dalyku – krašto gynyba ir patriotiškumo ugdymu.

DSC_0212Kadangi savanoriai ne tik pramogavo su vietos vaikais, bet ir dalyvavo planinėse pratybose, stovyklos organizavimas tapo tikru išbandymu visai bendruomenei. Stanislava Avižonienė, Algis Leonavičius, Alma Bitinienė, Julijonas Poškus, Stasė Pociuvienė, Eugenija Gumbelevičienė, Juozas Vasiliauskas – tai tik dalis tetirviniečių komandos, prisidėjusios prie sumanymo realizavimo.

440 eurų stovyklos organizavimui skyrė Pasvalio savivaldybė, kitą lėšų dalį sudarė asmeniniai dalyvių įnašai. Be pinigų, tarybos nariai ir stovyklautojų tėveliai bei seneliai nemažai prisidėjo maisto produktais: bulvėmis, kiaušiniais, obuoliais, arbata, transportu ir t. t.

Iš viso stovykloje dalyvavo 26 vaikai ir jaunuoliai. Jauniausiai dalyvei Viltei Petrėtytei vos treji metukai, o vyriausiajam Tomui Diliūnui – 17. Pastarasis, beje, į stovyklą atėjo tiesiai po kūlimo darbų.

Išaušus „dienai X“ – Tetirvinuose sujudimas. Jaunimas būriuojasi šalia tvenkinio. Tuoj suskirstomos trys jaunųjų tėvynės gynėjų komandos, kurių pavadinimai kalba patys už save: „Grobuonys“, „Čili paprikos“, „Svetimi“. Kol savanorių nėra – piešiami plakatai, kuriami šūkiai ir prisistatymai. „Paradui“ smagiai ir sumaniai vadovauja Vaškų kultūros namų darbuotoja Aelita Garalevičienė ir tetirvinietė, Vilniaus kolegijos absolventė Zita Asbergaitė.

Viktoras STANISLOVAITIS

Visą straipsnį skaitykite 2015-09-29 „Darbe“.

 

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.