„Žiūrėti Jo žvilgsniu“

Kaune 2
Iškilmingų šv. Mišių metu Vyskupui Jonui Kauneckui buvo suteiktos Pasvalio krašto Garbės piliečio regalijos. 2008 m. rugsėjo mėn. Nuotraukoje su parapijiete Anėle Mainonyte.

Ar girdite?… dauuu… – daauj… – dauuj… – dauuj… – vėl skamba Daujėnų varpai! Tame varpų skambėjime girdžiu protėvių balsą:

Jaučiu – Tu ranką man tiesi

ir tartum laišką parašai.

Jis karštas kaip ugnies lašai…

Tu kvieti: „Ateik gimtinės takeliu“.

Atvykime, susirinkime visi. Vėl aplankykime protėvių kapus… Pažvelkime į tuos laukus, kur jie vaikščiojo, dirbo, dainavo ir… kažkada išėjo. Jie laukia mūsų!..

Taip ilgesingai, švelniai vyskupas Jonas Kauneckas kviečia sugrįžti į Daujėnus visus savo gimtojo kaimo – Trajoniškio ir buvusiuose gretimuose kaimuose – Dirvoniškio, Lapiškių, Suntautų, Vytautų, Gaidynės – gyvenusių tėvų ir protėvių ainius, nūnai išsibarsčiusius po įvairius Lietuvos kampelius. Jau tradicija tapusiuose kasmečiuose vyskupo Jono Kaunecko organizuojamuose susitikimuose susirenka gausus būrys kaimynų ir giminaičių. Jau daug metų nesikeičia tradicija – paskutinį rugpjūčio šeštadienį Daujėnų bažnyčioje aukojamos šv. Mišios už tuos, kurių jau nebėra, kurie gyvi išliko širdyse. Šv. Mišias aukoja vyskupas Jonas Kauneckas. Ne išimtis ir šių metų paskutinis rugpjūčio šeštadienis, kur bažnyčios varpai 12 val. sukvies į šv. Mišias. Jau gerokai anksčiau atvykę aplanko Daujėnų kapinėse palaidotus artimuosius, pasišnekučiuoja seniai besimatę, dalijasi įspūdžiais.

Prieš tai verta priminti, kad šiais metais, rugpjūčio mėnesį vyskupas Jonas Kauneckas švenčia 15-ąją vyskupystės metų sukaktį. Gerai prisimenu 2000 metų rugpjūčio 5 d. šventimų iškilmes, vykusias Telšių katedroje. Tuo metu Krinčino bažnyčioje klebonu dirbusio kun. Sigito Uždavinio pakviesti bažnyčios tarnautojai ir maldininkai vyko dalyvauti iškilmėse ir pasveikinti savo kraštietį, Popiežiaus Jono Pauliaus II paskirtą naujoms – vyskupo pareigoms. Jaudinančios šventimų akimirkos išliko giliai širdyse.

Petras VARIAKOJIS

Visą straipsnį skaitykite 2015-08-27 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.