Apžiūrėjus pasėlius, bus lengviau nuspręsti, ką sėti rudenį

Ekrano nuotrauka iš 2015-06-30 13:19:55
Pasėlių lauke Sigitas Augas siūlė apžiūrėti, kaip šiuo metu atrodo skirtingų rūšių žieminių rapsų ir kviečių pasėliai.

Per birželio mėnesį bendrovė „Linas Agro“ ir šios grupės įmonė „Dotnuvos projektai“ surengė penkių Lauko dienų ciklą, kurių metu žemdirbiai galėjo pamatyti ir įvertinti skirtinguose šalies rajonuose ūkininkų ir žemės ūkio bendrovių laukuose auginamų žieminių kviečių ir rapsų veislių kolekcijas, susipažinti su pasėliuose taikomomis gamybinėmis auginimo technologijomis.

Paskutinė tokia Lauko diena įvyko lygiai prieš savaitę, birželio 23-iąją, Povilo ir Aurimo Garlauskų ūkyje Gineikių kaime. Į ją susirinkę apie 90 Pasvalio ir kaimyninio rajono ūkininkų, įkyriai lynojant, kantriai apžiūrėjo P. ir A. Garlauskų ūkyje žieminių rapsų ir kviečių veislių kolekciją, taip pat pupų ir miežių pasėlius. Buvo aptarti ir tolesnės augalų priežiūros darbai bei planai rudeninei sėjai.

Su jau patikrintomis ir naujomis kviečių bei rapsų veislėmis supa- žindinęs „Linas Agro“ technologijų plėtros ir sėklų prekybos vadovas Andrius Lukoševičius ir „Dotnuvos projektų“ sėklininkystės skyriaus vadovas Sigitas Augas pirmiausia priminė, kad kviečių ir rapsų veislių ištyrimas konkrečios vietos sąlygose taikant tokią pat auginimo technologiją leidžia pamatyti veislių skirtumus ir spręsti, kurias verta auginti gamybai. Atrenkant jas pagrindinis dėmesys skiriamas žiemojimui, o po to, aišku, vertinamas ir derlingumas bei kitos savybės. Kaip teigė S. Augas, šiemet žieminių kviečių kolekcijose auginamos šios veislės: „Ada“, „Famulus“, „Kena DS“, „Rigi“, „Linus“, „Etana“, „Balitus“, „Ceylon“ ir kt. „Kol veislės patenka į šiuos gamybinius tyrimus, jos jau būna atrinktos du kartus. „Dotnuvos projektų“ įrengtoje mažų laukelių kolekcijoje, o po to, Valstybinės augalų tarnybos augalų veislių tyrimo skyriuose“, – aiškino S. Augas.

Tiesa „Linas Agro“ šį rudenį augintojams pasiūlys įsigyti ne visų išvardintų veislių sertifikuotų sėklų. Žemdirbiai galės rinktis iš šešių, ką sėti: „Ada“, „Rigi“, „Famulus“, „Linus“, „Zentos“ ar „Kena DS“ kviečius.

Visą straipsnį skaitykite 2015-06-30 „Darbe“

Edvardas BALČIŪNAS

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.