Sodiečiai guodėsi dėl apleistų pastatų, klibančios tvoros ir neskanaus vandens

Ekrano nuotrauka iš 2015-06-27 09-08-33
Savo išvyką jos dalyviai pradėjo apsilankymu Tetirvinų kaime.

Vaškiečiai šiandien šmaikštauja, kad belaukiant iš anksto paskelbtos, Seimo nario Antano Matulo inicijuotos Savivaldybės vadovų ir kitų institucijų atstovų išvykos į Vaškų seniūniją, jų miestelyje įvyko mažas stebuklas. Šio vizito išvakarėse buvo užlopytos ilgai žiojėjusios giliausios duobės keliose miestelio gatvėse. Todėl miestelėnai parlamentarą juokais ragino su tokia pat kompanija atvažiuoti bent kartą per mėnesį. Anot jų, jei seniūnija taip pat sukrustų prieš kiekvieną vizitą, duobių gatvėse greitai visai nebeliktų. Vaškų seniūnas Kęstutis Jasėnas sako, kad duobės užtaisytos panaudojus medžiagas, likusias nuo pagrindinės miestelio gatvės remonto, kuriam išleistos beveik visos Vaškų seniūnijai šiemet skirtos Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšos.

O Antanas Matulas užsimena, jog neatsitiktinai apie panašias išvykas paskelbiama iš anksto – prieš gerą mėnesį. Pirmiausia todėl, kad šių išvykų maršrutai ir lankomos vietos planuojamos pagal gyventojų pasiūlymus ir iš jų gautus skundus. Vaškai – jau penktoji parlamentaro sukviestos komandos aplankyta seniūnija ir praktika rodo, jog dauguma jų pasistengia, kad kai kurie ilgai delsti darbai būtų nuveikti dar iki tokio vizito.

Pastatai – vaiduokliai

Išvyka po Vaškų seniūniją prasidėjo Tetirvinų kaime. Jos dalyviai pirmiausia užsuko į Sauliaus Atstupėno sodybą. Vyriškio kaimynai skundėsi dėl šios sodybos kieme dygstančių keistos konstrukcijos statinių. Tarkim, malkinė, labiau panaši į aukštą bokštą, su ant medinių pastolių užkelta sunkia šiferio „kepure“. Šalia gyvenantys sodiečiai būgštauja, jog smarkesnė audra tą bokštą gali nuversti, o tai kelia pavojų ne tik pastatams, bet ir žmonių gyvybėms. Sodybos šeimininkas minėjo, kad tokią aukštą malkinę jis statyti sumanė taupydamas vietą sodybos valdoje. „Malkinės pagrindo plotas dabar – tik 16 kvadratinių metrų. Įsivaizduokit, kiek vietos ji užimtų, jei malkas krautume ne į aukštį, o į plotį. Statinys jau atlaikė ne vieną stiprų vakarį vėją, tai kodėl jis turėtų griūti?“ – retoriškai klausė tetirvinietis.

Rajono meras Gintautas Gegužinskas priminė, jog nors tokie uraganai, kaip garsusis „Anatolijus“, siaučia gal tik kartą per kelis dešimtmečius, bet jie atūžia netikėtai ir tokiems aukštiems statiniams būtų ypač pavojingi. Išvykoje dalyvavęs Savivaldybės vyr. architektas Kęstutis Klivečka pažadėjo išsiaiškinti, ar tetirviniečio kieme stovintis bokštasmalkinė bei kiti statiniai, stebinantys ne tik šio kaimo sodiečius, bet ir pro šalį važiuojančius žmones, atitinka leistinus parametrus, ar jie pastatyti teisėtai.

Kitas tetirviniečius piktinantis, o pakeleiviams akis badantis statinys – apleistas, piktžolėmis apaugęs namas šalia kaimo parduotuvės. Namo savininkas žuvo (nuskendo) prieš kokį dvidešimtį metų. Jo žmona ištekėjo už kito, augina devynis vaikus ir teigia neturinti finansinių galimybių susitvarkyti paveldėjimo dokumentus. O kai nėra šeimininko, nėra iš ko pareikalauti ir atsakomybės. Tiesa, namo savininkas paliko du sūnus: vienas jų atlieka bausmę, kitas neseniai grįžo iš užsienio. Pastarasis lyg ir žada paveldėjimą įteisinti savo vardu ir imtis namo remonto. Bet tetirviniečiai sako, jog tokių pažadų jau yra girdėję ir anksčiau, todėl nelinkę jais tikėti.

Toma GIEDRYTĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-06-27 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.