M. Lasinskas: „Mums po kojomis – tikra vaistinė!“

IMG_5533
Žolininkas Marius Lasinkas mokė pasvaliečius atpažinti vaistinius augalus.

 

Artėjant Rasoms – gražiausiai ir paslaptingiausiai vasarvidžio šventei, rajono Visuomenės sveikatos biuras pasvaliečius kvietė į neįprastą seminarą gamtoje. Pasvalyje, prie Žalsvojo šaltinio, paupyje, apie čia augančių augalų savybes susirinkusiesiems pasakojo vaistininkas–žolininkas, Žolinčių akademijos viceprezidentas Marius Lasinkas.

„Birželis, prieš Rasų šventę, yra ypatingas augalų žydėjimo metas. O čia, po kojomis, yra tikra vaistinė. Viskas yra šalia Jūsų“, – tokiais žodžiais savo susitikimą pradėjo lektorius. – Ar žinojote, kad kiaulpienė savo teikiamomis naudingomis savybėmis pralenkia taip visų „garbinamą“ ženšenį? Todėl tai augalas – numeris pirmas Lietuvos augmenijoje. Labai naudingos yra kiaulpienių šaknys, kurios išraunamos pavasarį arba rudenį. Kruopščiai nuplautas šaknis reikia padžiovinti 40–60 laipsnių temperatūroje ir kramtyti jų gabaliukus. Jei norite pasigaminti kiaulpienių šaknų kavos, išdžiovintas šaknis paskrudinkite, sumalkite ir mėgaukitės ekologiška, sveikuoliška, puikaus skonio ir dar nemokama kava!

Norint natūraliai ir ekologiškai stiprinti savo sveikatą, valyti organizmą, gydyti ligas, šalinti negalavimus, reikia žinoti kokių žolelių reikia, kada jas rinkti, kaip vartoti. Be to, reikia rinkti augalus taip, kad nepakenkti gamtai, jai padėkoti. Miesto ribose M. Lasinskas vaistažolių, jų žiedų, sėklų nepataria rinkti. Geriausia vartoti šviežius, ką tik nuskintus augalus, lapus, žiedus, sėklas. Visas gamtos gėrybes galima džiovinti arbatoms, užpilams, maistui gardinti, net šaldyti (tik išėmus iš šaldiklio, tuoj pat reikia suvartoti) ir t. t. Skirtingiems augalams jų vartojimo būdas taip pat skiriasi. Kai kurie augalai tiesiog kramtomi. Šalia Lėvens upės augusią žąsinę sidabražolę lektorius nuskynė ir suvalgė. „Tai puikiai organizmą stiprinantis augalas, taip pat galima jį vartoti, kai dažnai viduriuojama, vartojami antibiotikai“, – teigė M. Lasinkas. V

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.