„Mūšos vingis“ šiemet pasuko į Vytartų mišką

01-001

Nuo tušinukų iki „Nivos“ padangos

„Kadangi miestai, miesteliai ir miškai Lietuvoje per septynerių metų DAROM egzistavimą tapo ne tik gražesni, bet ir švaresni, DAROM komanda kelia sau naują tikslą – valykim vandens telkinius…“ – tokį šiemet tradicinės švarinimosi akcijos tikslą numatė jos organizatoriai. Gal miestai, miesteliai ir tapo tvarkingesni, tačiau sunku sutikti su teiginiu, kad tas pats atsitiko ir su pakelėse augančiais miškais. Krašto gyventojams jau žinomas, Savivaldybės kultūros vertybių specialisto Gražvydo Balčiūnaičio vadovaujamas Anoniminių gamtininkų būrelis, kuris jau aštuntą kartą šiemet organizavo švaros akciją „Mūšos vingis“. Tačiau praėjusį šeštadienį, per DAROM akciją, „Mūšos vingis“ pasuko visai kita kryptimi. Anoniminiai gamtininkai ir jų talkininkai užsimojo panaikinti akis badžiusią gėdingą dėmę pakeliui į Medinius, garsiųjų Vileišių gimtinę. Ties Vytartų dvaru, pasukus Grūžių link, už kelių kilometrų, abipus asfaltuoto kelio driekiasi privatiems savininkams išdalintasVytartų miškas. Tačiau einant gilyn į mišką, gal tik už kokio šimto metrų nebeužminsi ant numestos skardinės, butelio ar kito buitinio „grybo“. Ką jau kalbėti apie griovį, kuris buvo paverstas senų padangų kapinynu! Tad nereikia stebėtis griežtu Anoniminių gamtininkų būrelio akcijos anonsu socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje – metam iššūkį bepročiams! Gal dar reikėtų pridurti – bejausmiams ir nemylintiems savo krašto. „Pernai Ustukių mokyklos mokiniai tvarkė pakeles iki to miško ir iš griovio iškėlė keliasdešimt padangų. Vaikai minėjo, kad daug visokio šlamšto dar liko, tad šiųmetės akcijos tikslas buvo aiškus.

Tam pritarė ir kiti būrelio nariai“, – paaiškino G. Balčiūnaitis. Anoniminių gamtininkų būrelio vadovas minėjo, kad akcijos, į kurią susirinko per dvidešimt gamtos mylėtojų, rezultatai pranoko prognozes. Per beveik tris valandas pakelėje išdygo padangų krūvos ir apie šimtą maišų su surinktomis šiukšlėmis. Vakar Pasvalio apylinkių seniūnas Stanislovas Triaba pasakė tikslius skaičius – seniūnijos transportu išvežta 60 padangų ir 140 maišų šiukšlių. Beje, per akciją maišų pritrūko ir G. Balčiūnaičiui teko važiuoti į Pasvalį. Iš griovio ir miško ištrauktų šiukšlių „asortimentas“ buvo labai įvairus – nuo tušinuko iki sovietinio kombaino „Niva“ padangos. O iš rastų bamperių, stiklų, skardų, anot G. Balčiūnaičio, gal ir mašiną būtų pavykę surinkti. Tačiau du radiniai šokiravo visus akcijos dalyvius. Griovyje pūpsojo į du maišus įkištas didžiulio šuns lavonas. Dar vieno kiemsargio jau pradėjusi irti gaišena aptikta miške. Kokios turi būti surambėjusios širdys, kad šitaip elgiamasi su geriausiais žmogaus draugais vadinamais gyvūnais…

„Apie šią talką išgirdau išvakarėse per Ustukių kaimo bendruomenės susirinkimą. Deja, šiukšlės mėtosi ne tik pamiškėse. Jų pilna šalia Vytartų dvaro, Mūšos pakrantėse, kur neseniai žvejojau. Prisimenu viešnagę viename Vokietijos mieste, kuomet vienam ustukiečiui netyčia iškrito ledų popierėlis. Kaip mat prilėkė vokietis ir liepė pakelti. Kažin ar pas „Mūšos vingis“ šiemet pasuko į Vytartų mišką (Atkelta iš 1 p.) mus daug tokių sąmoningų piliečių atsirastų?“ – svarstė ustukietis Juozas Mikšys.

Sigitas KANIŠAUSKAS

Visą straipsnį skaitykite 2015-04-28 „Darbe“.

Reklama: https://www.pirkitpadangas.lt

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.