Paprikų auginimas

gesunder-paprika-paprika-mandeln-suppe-1280px-996px0

Paprika (lot. Capsicum) – bulvinių šeimos augalų gentis. Į Europą atkeliavo Kolombui grįžus iš naujai atrastų žemių. Daug neaiškumų kyla dėl šio augalo pavadinimo, ypač anglų kalboje. Buvo vartojamas klaidingas pavadinimas „pipirai“ (peppers), nes šie augalai kartumu priminė tais laikais itin vertintus juoduosius pipirus. Anglų kalboje iš Centrinės Amerikos kilusiu žodžiu Chili vadinamos tiek aštrių, tiek saldžių rūšių paprikos. Žodis „paprika“ greičiausiai kilęs iš Vengrijos. Paprikos kaip agrokultūra auginamos 6 tūkstančius metų. Jų tėvynė – Centrinė ir Pietų Amerika, kur šie augalai auginami kaip daugiamečiai. Pasiekusios Europą kartu su Kolumbu, jos kurį laiką buvo auginamos daugiau kaip dekoratyvinis augalas. Iš čia paplito į Indiją kartu su portugalais, vėliau per Turkiją pateko į Vengriją. Dažniausiai paprikos siejamos su Vengrija, o Segedo regionas, kur jų užauginama daugiausia, kartais pavadinamas paprikų sostine. Vengrai paprikas vartoja beveik su visais patiekalais, ruošia labai įvairiai. Paprikų rinkimo laikotarpiu Vengrijos kaimai pražysta – daugybė džiovinamų paprikų virtinių papuošia džiovyklas. Paprikos turi labai daug naudingų medžiagų, vitaminų. Vitamino C yra 270 mg % žaliuose vaisiuose ir 480 mg % prisirpusiuose, vitamino A 9–12 mg %. Užtenka 20–50 g paprikų, ir gausite visos dienos šių vitaminų normą. P vitamino yra 70–380 mg 100 g šviežios paprikos, karotino – 0,5–16 mg, B grupės vitaminų (0,02–0,09 tiamino, 0,02– 0,1 mg riboflavino), folio rūgšties – 1,3–2,9 mg 100 g sausos masės. Specifinį aromatą suteikia eteriniai aliejai. Aitriosiose paprikose esantis kapsacinas skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, naikina kenksmingas bakterijas skrandyje, žarnyne ir burnos ertmėje, skatina energijos gamybą organizme – degina riebalus. Raudonai paprikas nudažantis liuteolinas padeda sergantiesiems širdies ir kraujagyslių ligomis, stabdo vėžio vystymąsi.

Aitriosios ir saldžiosios paprikos skiriasi tik kapsacino kiekiu. Saldžiosiose paprikose kapsacinui neleidžia kauptis recesyvinis genas.

Visą straipsnį skaitykite 2015-03-12 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.