Taupant lėšas, daugės jungtinių klasių

Rugsėjo 1-ąją Grūžių pradinio ugdymo skyrius savo durų mokinukams nebeatvers. Vido DULKĖS nuotrauka

Nuo kitų mokslo metų – nuo rugsėjo 1 dienos – bus uždarytas Vaškų gimnazijos Grūžių pradinio ugdymo skyrius, o Pasvalio Svalios pagrindinė mokykla taps progimnazija, nes joje nebeliks devintos ir dešimtos klasių. Šių abiejų sprendimų, kuriuos neseniai priėmė Savivaldybės taryba, pagrindinis motyvas – sumažėjęs mokinių skaičius.

Yra ir gerų naujienų

Grūžių pradžios mokykloje jau nuo 2014 metų nebekomplektuojamos atskiros klasės ir visi šią mokyklą lankantys pradinukai mokosi vienoje jungtinėje klasėje. 2014–2015 mokslo metais čia mokėsi vienuolika vaikų, tačiau nebuvo trečios klasės, o ketvirtokai buvo tik du. 2015–2016 mokslo metais Grūžių pradinio ugdymo skyrius turėjo aštuonis mokinukus, nebuvo ketvirtos klasės, o pirmokas – tik vienas. Dabar šį skyrių lanko septyni pradinukai, nėra ketvirtos klasės ir tik vienas antrokas. Nebesuformuota ir mišri ikimokyklinio ugdymo grupė. Situacija tokia, kad ir kitais mokslo metais Grūžių mokyklėlę žada lankyti tik aštuoni vaikai, tarp jų nėra nė vieno ketvirtoko.

Rajono Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Kazys Polekas teigė, jog mokiniai iš Grūžių bus vežiojami į Vaškų gimnaziją, o uždaromame skyriuje dirbančią mokytoją yra galimybė įdarbinti kitur.

Pasvalio Svalios pagrindinėje mokykloje devinta ir dešimta klasės nebebus formuojamos irgi dėl mokinių trūkumo. Baigę aštuonias klases, dauguma mokinių mokslą tęsia Petro Vileišio gimnazijoje. Jau ir šiais mokslo metais Svalios pagrindinė mokykla nebeturi devintokų, o dešimtoje klasėje yra tik dešimt mokinių. Taigi šiemet šioje mokykloje – paskutinė dešimtokų laida. Svalios pagrindinės mokyklos tipas keičiamas į progimnaziją, kurioje bus pirmos–aštuntos klasės.

Geresnė žinia – Krinčino Antano Vienažindžio pagrindinėje mokykloje nuo rugsėjo 1 dienos steigiama ikimokyklinio ugdymo grupė. Mokykla yra gavusi trylikos šeimų, gyvenančių Krinčine ir aplinkiniuose kaimuose ir auginančių trijų–penkerių metų amžiaus vaikus, prašymą įsteigti ikimokyklinio ugdymo grupę, kuri dirbtų ne trumpiau kaip aštuonias valandas per dieną. Iki šiol mokykloje kasmet buvo formuojama mišri – ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo – grupė, kurios darbas trukdavo keturias valandas per dieną. Tačiau tai netenkino dirbančių tėvų poreikių. Su naujai įsteigtą ikimokyklinio ugdymo grupę lankančiais vaikais visą darbo dieną dirbs auklėtojas ir jo padėjėjas. Dar reikės suremontuoti patalpas, nupirkti baldų. Šiandienos duomenimis, 2017–2018 mokslo metais Krinčino Antano Vienažindžio pagrindinę mokyklą lankys trylika ikimokyklinio ir trys priešmokyklinio amžiaus vaikai, o dar po metų – vienuolika ikimokyklinio ir šeši priešmokyklinio amžiaus vaikai.

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2017-04-06 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.