Žaidimas, kuris priminė svarbiausią kiekvieno Lietuvos piliečio pareigą

Spalio 19–23 d. Šiaurės Lietuvos regionuose (Panevėžyje, Pasvalyje, Biržuose, Kupiškyje, Anykščiuose, Rokiškyje, Utenoje ir Zarasuose) vyko Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) Vyčio apygardos 5-osios rinktinės vertinamosios lauko taktinės pratybos „Tvirtas skydas 5.2“. Jose treniravosi ir atliko bendras užduotis apie 1200 karių iš Belgijos, Danijos, Gruzijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Latvijos ir Lietuvos.

Pratybose buvo vertinamas KASP rinktinės gebėjimas pagal iš anksto parengtus operacinius planus vykdyti operacijas realioje vietovėje realiu laiku. Kariai, naudodami sprendimo priėmimo proceso procedūras, treniravosi planuoti operacijas, tobulino vadovavimo įgūdžius, koordinavo veiksmus su sąjungininkais. Pagrindinės pratybų užduotys – atlikti pasalą, vykdyti žvalgybą ir patruliavimą.

Pratybose „Tvirtas skydas 5.2“ dalyvavo grupė civilių pasvaliečių ir biržiečių. Jie išbandė, ką reiškia neginkluotas pasipriešinimas bei kaip veikia 1949 metais priimta Ženevos konvencija dėl civilių apsaugos karo metu.

Pratybų legenda

Priešiškos valstybės „Redland“ politinė vadovybė per slaptą posėdį priima sprendimą apie riboto taikdariško kontingento įvedimą į Baltijos šalių teritoriją siekiant apginti „Redland“ tautinės mažumos asmenis. „Redland“ ginkluotosios pajėgos į „Amberland“ teritoriją planuoja įsiveržti dviem kryptimis: iš „Baltland“ ir Kaliningrado srities teritorijų. Pagrindinė puolimo kryptis Bauskė–Pasvalys–Panevėžys– Kaunas.

„Amberland“ karių užduotis – sustabdyti priešiškų pajėgų puolimą paskirtame operacijos rajone, neleisti jiems laisvai kirsti valstybės sienos ir nevaržomai judėti teritorijoje, taip pat sudaryti sąlygas sąjungininkų pajėgoms ateiti ir pereiti į puolamuosius veiksmus.

Smagioji dalis

Man Civilinė gynyba asocijuojasi su mokyklos laikais. Per pamokas iš marlės bei vatos gabalo darydavome respiratorius, odekolonu „Шипр“ valydavome dujokaukių stikliukus, vėliau jas maukšlindavomės ant galvos ir klausydavomės auklėtojos gąsdinimų kaip bus baisu, kai kapitalistai ant taikių tarybinių žmonių numes atominę bombą. Tai buvo nuobodžios pamokos, kurių laukdavome tik todėl, kad niekas neužduodavo namų darbų…

Kai man pasiūlė dalyvauti pratybose „Tvirtas skydas 5.2“ ir išbandyti neginkluotą pasipriešinimą, mintyse pirmiausia šmėstelėjo tos nelemtos dujokaukės…

Šeštadienio rytas buvo drėgnas ir vėjuotas. Prireikė nemažai valios pastangų šiltą guolį iškeisti į kelionę nežinia kur. Visgi smalsumas (o gal patriotiškumas) nugalėjo ir 9 val. 30 minučių vietos laiku aš jau lipau į šalia Savivaldybės stovintį autobusą. Norinčių „pakariauti“ tą dieną atsirado net 27. Kur ir ko važiuojam, dauguma nelabai nutuokė. Išvakarėse daliai keliauninkų buvo išdalinta medžiaga su pratybų legenda, tačiau retas kuris prisivertė perskaityti smulkiu šriftu parašytą tekstą. Žinojome tik tiek, kad vyksta karinės pratybos ir mes važiuojame „kariauti“.

Biržai. Autobusas stabteli prie Savivaldybės ir paima dar dešimt dalyvių. Kitas sustojimas – KASP Vyčio apygardos 5-osios rinktinės 503 pėstininkų kuopos štabas. Kariškiai įsikūrę buvusiame banko pastate. Eklektiškas interjeras ir tušti, stiklinėmis pertvaromis atitverti, klientų aptarnavimo kabinetai nė iš tolo neprimena karinės įstaigos. Apima jausmas, kad bankininkai išėjo pietauti ir, kol jų nebuvo, patalpas paskubomis okupavo kariškiai.

Mus pasitinka laikinai kuopos vado pareigas einantis kapitonas Modestas Lapienis. Stovėdamas šalia ant grindų iš degtukų dėžučių ir spalvotos izoliacijos padaryto taktinio žemėlapio kariškis išaiškina situaciją. Mūsiškių kontroliuojamoje teritorijoje pastebėti penki „Redland“ „taikdarių“ mersedesai, kurie važinėja po Biržų rajoną. Mūsų užduotis – sutikus priešą jį sustabdyti ir priversti atsitraukti. Visa tai reikia padaryti nenaudojant ginklų ar prievartos. Kadangi tokia civilių diversija nenumatyta „Tvirto skydo 5.2“ mokymų plane, Modestas Lapienis tikisi, jog tai bus nemenka staigmena „Redland“ kariams.

Nuotraukoje: „Okupantams“ nepavyko perkalbėti taikiai nusiteikusių protestuotojų

Viktoras STANISLOVAITIS

Visą straipsnį skaitykite 2016-10-27 „Darbe“.

 

 

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.