Jau pradėtas sraigių rinkimo sezonas

Pakako keleto lietingų dienų ir iš žiemos miego pabudo sraigės. Nieko nelaukdami į pamiškes, paupius ir pievas išėjo šių pilvakojų moliuskų rinkėjai. Jiems šiemetis sezonas jau prasidėjo. Pakanka ir supirkėjų „brangiai superkančių vynuogines sraiges“ skelbimų.

Tačiau tiek rinkėjai, tiek supirkėjai privalo laikytis vynuoginių sraigių išteklių naudojimo taisyklių, patvirtintų aplinkos ministro įsakymu. Lietuvoje vynuogines sraiges leidžiama rinkti ir supirkti nuo jų vegetacijos pradžios iki liepos 1 d. Tačiau ne visas iš eilės, o tik tas, kurių kiauto skersmuo ne mažesnis kaip 28 milimetrai. Aplinkos ministerijos pranešime primenama, kad rinkėjai sraiges turėtų dėti į tinklinius, o ne į plastikinius maišus. Neretai plastikiniuose maišuose jie sraiges laiko kelias dienas ar net savaitę, kol nugabena supirkėjams. Būna taip, kad ilgai tokiuose maišuose laikytos, jos jau nebetinkamos naudoti, ir supirkėjai jų nepriima. Todėl rinkėjai, neturėdami kur dėti sraigių, išverčia jas pamiškėse.

Aplinkosaugininkai primena, kad už neteisėtą laukinių gyvūnų gaudymą, žalojimą, naikinimą, šių gyvūnų ar jų dalių paėmimą iš natūralios aplinkos gali būti skiriama nuo 57 iki 115 eurų bauda. Taip pat nereikia pamiršti, kad vynuogines sraiges draudžiama rinkti gamtiniuose rezervatuose, zoologiniuose ir botaniniuosezoologiniuose draustiniuose.

Taigi baudos gresia gan didelės. Bet kol kas neteko girdėti, kad nors vienas pažeidėjas būtų nubaustas.

Minėtose taisyklėse yra prievolių ir vynuoginių sraigių supirkėjams. Šia veikla užsiimančios įmonės ar bendrovės supirkimo laikotarpiu prieš 5 darbo dienas turi raštu informuoti regiono aplinkos departamentą apie vynuoginių sraigių supirkimo vietas. Tačiau šio reikalavimo laikosi turbūt ne visos supirkimo firmos. Jos dar tik skelbiasi siūlančios darbą sraigių supirkėjams ir tiekėjams. Kaip teigė Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos skyriaus vedėjas Alfredas Breivė, apie sraigių supirkimą šį mėnesį yra pranešę tik dvi įmonės. Departamento kontroliuojamoje teritorijoje jos yra įkūrę 7 vynuoginių sraigių supirkimo vietas. Pasvalio rajone dar nėra nė vienos, nes matyt nelengva rasti darbuotoją, norintį ten dirbti terminuotą laikotarpį. Pasiskelbę supirkėjai pas 30–100 kg sraigių surinkusius pasvaliečius žada atvykti patys. Jie garantuoja, kad supirkimo kaina, kuri šiemet yra 50 centų už kilogramą, dėl to nesumažės. Bet perspėja, kad superkamos bus tik ne mažesnės nei reikalaujama, gyvos, švarios, nepažeistos, ir nesušutę sraigės.

Edvardas BALČIŪNAS

Visą straipsnį skaitykite 2016-04-28 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.