Prasideda  tarptautinis teatrų festivalis „Theater Cluster”

Šiandien prasideda  unikalus savo forma tarptautinis teatrų festivalis „Theater Cluster”, kuris vienu metu vyks trijuose Aukštaitijos miestuose: Rokiškyje, Pasvalyje ir Utenoje.

Festivalio idėja – režisierės Neringos Danienės. „Theater Cluster“ – tai didžiausias tarptautinis festivalis Lietuvoje, kurį 2018 m. Lietuvos kultūros taryba pripažino geriausiai parengtu projektu. Festivalio pavadinimas „Theater Cluster“ (teatro klasteris, santalka) atspindi jungtinio projekto esmę ir bendrus siekius. Jungtinis projektas sukurtas įžvelgiant tiek kultūrinę, tiek ekonominę naudą. Akivaizdu, kad tarptautinio renginio organizavimas reikalauja gausių žmogiškųjų resursų ir nemažai išlaidų, kurios būna gana sunki našta nedidelio miesto biudžetui. 

Kiekvienas miestas priima po 2–3 užsienio teatrus, o kiekvienas užsienio kolektyvas vaidina ne tik „savo“ mieste, bet ir dar viename iš miestų-partnerių. Tokiu būdu kiekviename mieste per penkias dienas parodoma po kelis spektaklius (iš kurių 4-5 užsienio šalių teatrų, kiti – lietuvių) ir visų miestų žiūrovai mėgaujasi turtinga tarptautine programa. Toks festivalio formatas neturi analogų ne tik Lietuvoje, bet ir, pasak jame dalyvaujančių teatro ekspertų, visoje Europoje. 

Festivalyje dirba ir tarptautinė ekspertų komanda, jie veda diskusijas apie matytus spektaklius, analizuoja. 

Pasvalyje ekspertų darbą atliks iš Danijos atvykęs Villy Dall – NEATA (Šiaurės šalių mėgėjų teatrų asociacija) prezidentas (1998–2003 m.), DATS prezidentas, AITA/ IATA iždininkas, režisierius, prodiuseris ir aktorius, bei lietuvis režisierius Antanas Markuckis – Panevėžio lėlių vežimo teatro įkūrėjas ir vadovas.


Spalio 11 d., trečiadienį, 18 val. – festivalio atidarymas. Pasvalio kultūros centro jaunimo teatro „Drama“ premjera „Mes (ne) kaip Adamsai“ (rež. A. Simonaitė). 

Vaikinukas Henris pasakoja, kaip į nedidelį miestelį atvyksta nauji gyventojai – Adamsai. Jie savo išvaizda, elgesiu stebina visus suaugusius miestelio gyventojus, o ypač mokyklos direktorę. Vaikams patinka naujieji atvykėliai ir jie bando atrasti priežastį, kodėl suaugusieji nepriima (o gal bijo?) kitaip atrodančių…

Spalio 12 d., ketvirtadienį, 

17.30 val. – Kolašino „Korifėjo teatro“ spektaklis „Nastasija Filipovna“ (rež. Ferid Karajica, Juodkalnija).

Tai žvilgsnis į įvykius konkrečios moters akimis. Pjesės idėja yra ta, kad net pati mirtis negali nužudyti herojų, kurie gerbia teisingumą ir kerštą labiau nei savo egzistenciją. Anđelija Rondović yra profesionali aktorė, o spektaklis „Nastasya Filipovna“ buvo jos magistro studijų baigiamasis darbas.

19.30 val. – Karagandos K. S. Stanislavskio teatro spektaklis „Pokalbis, kurio nebuvo“ (rež. Jeldos Lekenov, Kazachstanas).

Mes žinome, kad vieną dieną mirsime, bet gyvename taip, lyg būtume nemirtingi. Nerandame laiko pasikalbėti iš širdies į širdį su artimiausiais žmonėmis. Ir štai – vieną kartą – tu nebegalėsi pasakyti nieko. Ničnieko. 

Kasdieniame šurmulyje herojus manė, kad kada nors susitaikys su draugu Igoriu. Tačiau paaiškėjo, kad norint pasikalbėti, reikia pačiam numirti ir tik tada galėsi kartu prisiminti juokingas, mielas, šiltas, širdžiai brangios draugystės detales.

Spalio 13 d., penktadienį, 

17 val. – Florencijos internacionalinio centro teatro spektaklis „Išėjimas“ (rež. Olga Melnik, Italija).

Ekscentriškas farsas, kuriame nedidelė daugiatautė grupė turi susidoroti su įkalinimo sunkumais. Norėdami išsilaisvinti, trys veikėjai – italas, prancūzas ir rusė – sudaro bendrą taikų susitarimą, tačiau beieškant išėjimo ir iškasus tunelį, įvyksta netikėta transformacija. Spektaklis daugiausia paremtas šokiu, ritmu, daina, pantomima ir kt.

19.30 val. – Pasvalio kultūros centro Gintaro Kutkausko teatro spektaklis „Angelų pasakos“ (rež. R. Uždavinienė).

Spalio 14 d., šeštadienį, 

17 val. – Jurbarko kultūros centro Skirsnemunės skyriaus teatro „Pakeleivis“ spektaklis „Amerika pirtyje“ (rež. B. Šneiderienė).

„Amerika pirty“ – klasika, „Pakeleivyje“ atgimusi kitoniškai. Istorija, kaip gudrusis siuvėjas Vincutis, norėdamas „išgauti pinigų“ iš Bekampių Agotuko, žadėdamas gražų gyvenimą Amerikoje, uždaro ją pirtyje, sukelia daug juoko, o dar daugiau minčių – nesusigundyti lengvo gyvenimo pažadais…

Spalio 15 d., sekmadienį, 

16 val. – Chmelnyckio akademinio lėlių teatro spektaklis „Šiaudinis bulius“ (rež. R. Neupokoev, Ukraina).

Spektaklis pagal ukrainiečių liaudies pasaką, sukurtą remiantis rudens derliaus nuėmimo tradicijomis. Mes taip pat norime supažindinti savo žiūrovus su žemės ūkio papročiais, jų kasdienybe, atėjusia iš senų laikų, ir pakviesti į rudens derliaus nuėmimo šventę. Spektaklį lydi senovinės kunigų giesmės ir šventiniai derliaus nuėmėjų sveikinimai.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.