Pasvalio molio legenda atgims Europos paveldo dienose

Rugsėjo mėnesį tradicinės Europos paveldo dienos kviečia į ekskursijas, koncertus, parodas, edukacijas, kitus renginius ir veiklas. Gausybė jų ir visoje Lietuvoje, programą bei daug kitos informacijos galite rasti internete, paieškos langelyje tiesiog įvedę žodžių junginį Europos paveldo dienos 2023.

Pasvalio krašto muziejus kasmet ieško naujų, dar neatrastų ar jau seniai užmirštų istorijų. Viena tokių – Pasvalio molis, senas ir Lietuvoje gerai žinomas fenomenas. Molis – nepaprastai gyva uoliena, tai ne tik derlinga žemė, bet ir tiesiog tobula statybinė medžiaga! XIX a. Pasvalio krašte ji pradėta intensyviai išnaudoti dvarų sodyboms vystyti. Plytinės kaip ūkiniai vienetai ir kaip verslo priemonė tapo neatsiejama pramonės grandimi, taip pat ir kraštovaizdžio elementu. Plytinės aprūpindavo gaminiais vietinę rinką, o speciali produkcija keliaudavo užsakovams į didžiuosius Rusijos imperijos miestus. Toli sklido garsas apie Povilo Puzino keramikos fabriką Didžiųjų Grūžių dvare. 

Šiandien plytinių nebėra, tačiau jų gaminiai daug kur raudonuoja kraštovaizdyje. Europos paveldo dienų renginio metu keliausime improvizuotu raudonų plytų keliu: nuo teorinių žinių iki materialaus paveldo pajautimo. Vienas geriausių senovinio mūro specialistų Lietuvoje inžinierius-architektas Petras Kanevičius pristatys senovinio plytų mūro architektūros subtilybes, gamybos technologijas, pirminio panaudojimo ir šiuolaikinio restauravimo principus. Ilgame P. Kanevičiaus darbų sąraše ypatingą vietą  užima Vilniaus Bernardinų (šv. Pranciškaus Asyžiečio) bažnyčios restauravimas, kuriam specialistas paskyrė keliasdešimt savo gyvenimo metų. Jo įdirbis ryškus garsiojo Ilzenbergo dvaro rūmuose bei daugybėje kitų architektūros paveldo objektų. Muziejuje išgirsime įdomių faktų apie Lietuvos, Europos ir net senovės Egipto architektūros tradicijas. Tyrinėsime mūsų krašte pagamintos molio produkcijos (plytų, čerpių) pavyzdžius. O gal ir jūs savo namuose turite įdomių statybinės medžiagos gaminių? Mielai juos pasiskolintume savo renginiui.

O kaip gi be ekskursijos? Po paskaitos autobusu keliausime į Pasvalio krašto paveldo objektus, kurie išlaikė autentišką, „gyvą“ savo vaizdą, t. y. plytų mūras niekada nebuvo paslėptas po apdaila. Turėsime galimybę stebėti, kaip atliekami fasadų mūro restauravimo darbai XX a. pradžios Pumpėnų vėjo malūne. XIX a. Raubonių karšykloje išvysime, kaip atrodo neseniai restauruotas mūras, identifikuosime senas ir pakeistas plytas, vertinsime fasadų pokyčius ir pan. Kelionei vadovaus ir įžvalgomis dalinsis P. Kanevičius. Aplankysime Kraštus – kaimą, kuriame ilgiausiai mūsuose veikė plytinė. Dar yra žmonių, joje dirbusių, kurie sutiko pasidalinti prisiminimais. Bendruomenės namuose įkurta ekspozicija, joje surinkta daiktų iš plytinės, produkcijos pavyzdžių, sukaupta neįkainojama plytinės veiklos fotografijų kolekcija. Savo krašto žinovas Saulius Šivickas ir Kraštų kaimo bendruomenė šiuos lobius sutiko atverti Europos paveldo dienų dalyviams.

Į renginį kviečiame rugsėjo 9 d., šeštadienį, 11.00 val. Pasvalio krašto muziejuje. Registracija į ekskursiją: el. paštu grazvydas.balciunaitis@pasvalys.lt, tel. 8 689 38888, arba muziejuje tel. 8 618 85272. Taip pat mus galite rasti socialiniame tinkle Facebook. Renginys nemokamas. Projektą „Raudonų plytų kelias Pasvalio krašte“ remia Kultūros paveldo departamentas ir Pasvalio rajono savivaldybė. Kartu švęskime Europos paveldo dienas!

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.