Pasinėrę jurginų žiedų jūroje

Ragujų kaimo ūkininkė Genovaitė Banelienė – tarp savo jurginų žiedų. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

– Jurginų auginimu susidomėjom ir į šį žiedų pasaulį pasinėrėm prieš septynerius metus, kai dukra Donata universitete dar studijavo veterinariją ir laukėsi Daratos. Tuo laiku dukra taip susidomėjo gėlėmis, kad negalėdavo praeiti pro jų parduotuvę, pirkdavo sodinukų ir sėklų, dažnai lankydavosi botanikos sode, – Ragujuose gyvenanti ūkininkė Genovaitė Banelienė sodyboje atveria neaprėpiamą jurginų žiedų įvairovę ir grožį.

Dabar jų čia apie šešis šimtus veislių ir maždaug trys tūkstančiai kelmelių. Braižomas sodinimo planas pagal ūgį, žiedo formą ir spalvą. Prie kiekvieno parašyta veislė.

Genovaitė Banelienė su anūkais Darata, kuri bus pirmokė, Benu, kuris eis į parengiamąją klasę, Kristina ir Kamile. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

– Mes ir parduodam, ir išsimainom, parsisiunčiam iš Lietuvos kolekcininkų, gėlininkystės ūkių, smulkių ūkininkų, iš Olandijos. Ieškom retesnių veislių, nes daugelį įprastesnių jau turim. Pamatom gražų ir reikia. Šiais laikais internetas visagalis, – Genovaitė sako, jog jų jurginų kolekcija kasmet pasipildo maždaug šimtu naujų veislių, ir pasvarsto, kad gal apsiribos tūkstančiu. 

Ragujietė prisimena, kaip anyta turėjo kokias tris veisles šių gėlių. Ir močiutė, tėtės mama, augino žieminių geltonų jurginų… 

Mažasis Benas su seneliu Bernardu prie bičių. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Baneliai turi daugiau nei tūkstančio galvijų ūkį. Ir dar suspėja prižiūrėti šitiek gėlynų. Juk jurginų gumbus per žiemą reikia tinkamai išlaikyti. 

– Kai nespėjam, ir naktimis raunam su prožektoriais ant galvų. Vasarą ir laistėm, nes buvo sausra. Vyrai išmūrijo sandėlį saugyklą, kur žiemoja mūsų jurginai. Patalpoje reguliuojama temperatūra ir drėgmė, – Genovaitė pripažįsta, jog šioms gėlėms išlaikyti reikalingos sąlygos. 

Vaikštant jurginų eilėmis, ragujietė apie kiekvieną gali papasakoti: 

– Populiariausi pomponiniai, vadinamieji koriukai. O šiuos žiedus vadinu šerkšnotais. Štai eilė kaktusinių jurginų. Šito daržo nelaistėm, tad ir gėlės žemesnės užaugo, kai kurie jurginai tik po lietaus sudygo. Jeigu anksti nebus rimtesnių šalnų, gal dar ir suspės pražysti, ilgiau žydės. O štai yra ir visai neišdygusių, matyti ant plikos žemės tik pavadinimas. 

Vienos veislės sodina mažiausiai tris kelmelius. 

Kamerūno avių skanėstas – jurginų žiedai. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Genovaitė sako, kad jai labiausiai patinka didžiažiedžiai jurginai, dukrai Donatai – korėti. 

Kartais užsuka fotografuotis vestuvininkai ar šiaip pro šalį keliaujantys smalsuoliai. 

– Balti didžiažiedžiai – vestuvių jurginai, gerai laikosi, – atskleidžia ragujietė. – Štai šiais pastelinių spalvų žiedais bus dekoruojama šventė. 

Viename lauke pasodinta apie aštuonis šimtus jurginų. O kitame buvo laistomi ir užaugo už šeimininkę aukštesni. 

Sodyboje aplink tvenkinį žydi 84 veislių kanai, kurie žiemoja kartu su jurginais. Toliau auga apie 80 veislių vienadienių… 

Aplink tvenkinį – daugiau nei 80 veislių kanų. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Į lauką išleidžiamos Kamerūno avys, kurių nereikia kirpti. O nuskinti jurginų žiedai joms – gardėsis. 

Šeimininkai prižiūri apie devyniasdešimt šeimų bičių. Tai irgi daugiau Bernardo ir Genovaitės hobis. 

Galiausiai įžengiame į bičių namelį. 

– Čia garso, kvapo ir vibracijos terapija, – Genovaitė prisipažįsta, jog bitučių namelyje bene geriausias poilsis ir ramybė. 

Žiedai tarp žiedų. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Vėl grįžtame prie įstabiųjų jurginų žiedų jūros, jų formų ir spalvų įvairovės. Pasigrožėti, išsirinkti patikusių jurginų gali ir lankytojai. Tik geriau iš anksto susitarti telefonu 8 687 43 760

O Ragujai nuo Pasvalio vos už kelių kilometrų, reikia važiuoti arba pro Žadeikius, arba Kiemelius.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.