Nusipirkęs net pieštuką, padėsi išsaugoti Pasvalio knygyną

Pasvalio knygyno direktorė Inga Krapavickienė pripažįsta, kad net ir augantys pardavimai nebepasiveja didėjančių mokesčių. Viktoro STANISLOVAIČIO nuotr.

– Dėl pabrangusios šilumos ir elektros mūsų išlaidos per šių metų pirmąjį pusmetį, lyginant su pernykščiu, išaugo daugiau nei septyniais šimtais eurų, o dėl pakelto minimalaus darbo užmokesčio ir su tuo padidėjusiais mokesčiais prireikė dar 4 758 eurais daugiau, – uždarosios akcinės bendrovės „Pasvalio knygos“ direktorė Inga Krapavickienė atskleidė, kaip knygynui smogė šiemet padidėję mokesčiai. – Nors per šį pusmetį daugiau nei vienuolika procentų paaugo ir pardavimai, gerokai per keturiolika procentų – pajamos iš dovanų pakavimo, kopijavimo, patalpų išnuomojimo, tačiau tai nepadengė dėl mokesčių padidėjusių išlaidų. Juolab kad pernai gruodį tvarkingai atsiskaitėm, susimokėjom. 

Inga prisipažįsta, jog labai liūdnas buvo šis birželis, kai jau tuštėjo šalia esanti gimnazija, o poilsiautojai ir atostogautojai Pasvalio knygyną arba pamiršo, arba jo dar neatrado. 

– Birželis buvo toks sunkus – nei atlyginimų, nei skolų leidyklai sumokėti, kad toliau priimtų užsakymus. Gerai, kad rezervavo užsakymą vadovėliams, kurie jau atspausdinti, ir pratybų pirmos dalys iki rugsėjo turi pasirodyti. Šiemet leidyklos irgi vėluoja, – pastebi knygyno vadovė. 

Žmonės neretai įsivaizduoja, kad Pasvalio knygyną išlaiko rajono Savivaldybė. 

– Knygynas jai priklauso, tačiau išsilaikyti turi pats, – paaiškina Inga Krapavickienė. – Kai birželis buvo toks tuščias ir sunkus, į rajono Savivaldybę kreipėmės paramos. Bet pagalbos galim tikėtis tik pasibaigus finansiniams metams, taigi Mūsų knygyne – ne vien knygos. balandį… 

Inga prisiminė, kaip be nuotaikos sėdėjo su sese, kaip prie kavos puoduko išsišnekėjo apie tuščias gatves ir knygyną, kad vis dėlto jį reikia išsaugoti. Taip ir kilo mintis kreiptis į visuomenę. 

Šeštadienį pačioje liepos pradžioje Inga dirbo įprastai ištuštėjusiame knygyne ir vidurdienį feisbuke surašė tekstą: 

– Visada labai malonu ir gera, kai klojasi gyvenimas tvarkingai, paprastai, be iššūkių ir nesklandumų. Ir kalbėti apie sunkius dalykus yra sudėtinga. Tad šiandien prabilti ir kreiptis į jus, klientai, man yra sunku. Sunku prašyti pagalbos. Tačiau privalau suprasti, kad nesidalindama informacija ir neprašydama pagalbos, aš elgsiuosi egoistiškai. Knygynas nėra tik čia dirbančių žmonių vieta. Mūsų miesto knygynas – visų mūsų. 2023-iųjų pradžia smogė mums iš peties. Panašu, kad tampa labai sunku išgyventi, todėl turiu prašymą. Prašymą padėti išlikti ir išsilaikyti. Tikiu, kad galime būti vieningi ir išsaugoti knygyną bendromis jėgomis. Pats paprasčiausias būdas, ką kiekvienas galime padaryti, tai ateiti ir apsipirkti. Net jei neskaitai knygų, ateik namų kvapo, puodelio ar dovanos geram draugui. Net nusipirkęs vieną trintuką ar pieštuką, prisidėsi prie knygyno gyvavimo. Šiandien tu, mano kliente, esi tas, kuris labiausiai gali padėti išsaugoti knygyną. 

Nuo prašymo iki darbo pabaigos buvo likusi valanda. 

– Ir per tą valandą spėjo ateiti klientų, perskaičiusių mano kvietimą, – maloniai nustebinta Inga. – Atėjo paremti, palaikyti ir pirmadienį, ir vėliau. Užsuko ir ištikimiausi knygyno pirkėjai, jį atrado ir naujų klientų, ir penkiolika metų nebuvusių. 

Įsitikino, kad čia ne vien knygos, bet ir savotiškas butikėlis su išskirtinėmis prekėmis, mielomis, jaukiomis smulkmenomis. 

– Turime porceliano puodelių su garsių dailininkų reprodukcijomis. Susilieja buitis ir menas, kai gerdami kavą pažvelgiam į Van Gogo „Irisus“ ar Klimto „Bučinį“. Nors baigiau dailės ir muzikos mokyklą, bet tik ant puodelio atradau dailininką Morisą, – knygyno vadovė šypsosi, kad ir per kasdienio vartojimo daiktus galima pažinti menininkus. – Mūsų naujovė – „Paperblanks“ firmos ne tik skirtukai, užrašų knygelės, bet ir drobiniai maišeliai su menininkų kūrinių motyvais. 

Inga teigia, kad Pasvalio knygyne galima gauti ir populiariausių, ir retesnių, išskirtinesnių knygų: 

– Nors leidyklos kartais suabejoja, kas čia pas mus skaitys. Bet įsitikina, jog ir mūsų klientai labai skirtingų skonių. Yra žmonių, kurie seka karališkosios šeimos gyvenimą. Tad tuoj nupirko princo Hario knygą. Neatsiliekam ir nuo pasaulinių premjerų. Šį pavasarį tą patį rytą, kaip ir visame pasaulyje, „Tyto alba“ leidykla mums pristatė iš serijos „Septynios seserys“ aštuntą knygą „Atlantas“. Ir tuoj atėjo nusipirkti iš anksto užsisakę skaitytojai. 

Kadangi knygų išleidžiama gausybė, žmonėms padeda orientuotis ir įvairūs pristatymai, rekomendacijos, apžvalgos televizijos ir radijo laidose, spaudoje, feisbuke. 

– Skaitytojai seka, tarkim, mūsų kraštietės Dovilės Filmanavičiūtės rekomendacijas, – pastebi Pasvalio knygyno direktorė. – Beje, mielai prekiaujame savo kraštiečių knygomis. 

Inga atskleidžia, kad Pasvalyje Simona Maračinskienė yra subūrusi Knygų klubą: 

– Renkamės kartą per mėnesį, aptariam pasirinktas knygas. Pastaroji – Undinės Radzevičiūtės „Grožio ir blogio biblioteka“. Kas nori, gali į šį klubą įsitraukti… 

Norim knygyne nupirkti dovanėlę, bet dvejojam, kas galėtų pradžiuginti. Tuomet protingiausia įteikti dovanų čekį. 

– Prieš mokslo metus galit mums palikti reikalingų mokyklinių prekių sąrašą. Viską surinksim, sudėsim, o jūs tuo tarpu gal norėsit nueiti į kavinę. Kai kas šiuo pasiūlymu pasinaudoja. Beje, aš pati bent kartą per mėnesį apsilankau vis kitoje Pasvalio kavinėje. O mes, visas knygynas, esam labai dėkingi, kas ateina, perka nors pieštuką, skirtuką ar atviruką, ir taip palaiko būtent Pasvalio knygyną, – nuoširdžiai kalbėjo Inga Krapavickienė, čia dirbanti jau devintus metus. 

Ji prisiminė, kaip gerai išgyveno karantiną: 

– Tuomet gavom valstybės paramos. Tiesa, karantino pabaigoje mums nebeskyrė, nes priklausom Savivaldybei, kai kiti verslai jos dar gavo. Praėjusi žiema nebuvo šalta ir šildymo sezonas baigėsi anksčiau. 

Bet augantys mokesčiai neleidžia atsikvėpti. 

Iš tiesų knygoms aukšto antkainio neužkelsi. 

– Tarkim, pratybų sąsiuviniai visur kainuoja labai panašiai, tačiau uždirbam parduodami didesnį kiekį. O jei dar kartu nuperka aplankalą, pieštuką, knygyno piniginė vėl truputį pasunkėja, – pripažįsta Inga. 

Ji atskleidžia, kad palankiausiomis sąlygomis savo leidinius tiekia „Tyto alba“, „Jotema“, „Briedis“, Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla. 

Mūsų knygyne – ne vien knygos. Viktoro STANISLOVAIČIO nuotr.

Pasvarstom, jog šiais laikais reikėtų stovėti ant tako skubančių žmonių srautui, kad nebūtum pamirštas, kad pas tave užsuktų. 

Atvažiavo žmogus į didesnio miesto prekybos centrą, o tame pačiame pastate – ir knygynas. Reikia užeiti. Kai kurie net prekybcentriai knygomis prekiauja. 

Pasvalio knygyną reikia prisiminti ir atskirai keliauti. 

– Tačiau mes prie gimnazijos, – draugiška ir naudinga kaimynyste pasidžiaugia knygyno direktorė. 

Be to, atvyksta ir vasarotojų. 

– Užsuka grįžusieji iš užsienio, iš didmiesčio. Kiti šiame krašte jau ir artimųjų nebeturi, bet atvažiavę vis tiek mus prisimena, – Inga pastebi, kad gal ir Pasvalio knygynas prie nostalgiškų vietų, kuri neturėtų išnykti.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.