Rudens sambaris – susitikti, ragauti, dėkoti

Pirmąkart Pasvalyje vyko obuolių čepsėjimo čempionatas. Rudeniniai, traškūs, seilės net pagalvojus kaupiasi… Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Pasvalio Smegduobių parke trečiąjį rugsėjo savaitgalį pirmąsyk surengtas „Rudens sambaris“. Tai – sena rudeniško susiėjimo, aptariant derlių ir džiaugiantis jo gėrybėmis, tradicija. Šįmet ji pakeitė ir daugelį metų tuo laiku vykusį miesto gimtadienį. Tai ir pirmoji šventė, kurią Kultūros centras rengė bendradarbiaudamas su Lietuvos ūkininkų sąjungos Pasvalio skyriumi. Malonus oras, po kojomis šiugždantys lapai ir obuolių kvapas, rudeniškos atrakcijos, smagi muzika fone, gardi košė… Panašu, sykį per sezoną susiburti pasvaliečiams – malonumas…

Rengiant šventę pirmąsyk bendradarbiauta su Lietuvos ūkininkų sąjungos Pasvalio skyriumi. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

„Pasvalio kraštas garsėja sambariais. Susirinkdavo po darbų pasibūti, apie ateitį pasikalbėti…“ – pradėdami šventę, tarmiškai pasakojo tautiniais rūbais pasipuošę vedėjai – Sigitas Paliulis ir Vilma Stepanovienė, tam vakarui virtę Antanu ir Magda.

Gardžiausiai čepsėjusi jaunoji pasvalietė Emilija. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Dar neįžengus į parką, dėmesį patraukė ūkio technika, ugniagesių mašinos. Paėjus giliau – ir lenktyniniai automobiliai, visureigiai. Parodai šias transporto priemones išstatė ne tik rajono ūkininkai, bet ir kiti rėmėjai – Pasvalio priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba, visureigių klubas „4×4 Pasvalys“. 

Čia pat Pasvalio medžiotojų draugijos entuziastai kepė tikrą avį… 

Šventės teritorijoje eksponuoti edukaciniai stendai, kuriais susidomėjo ir mokyklų atstovai. Tarkime, ar žinojote, kad vienas hektaras kviečių per metus išskiria tiek deguonies, kiek žmogui užtenka ketvirčiui amžiaus? 

O rajono ūkininkų vadovės Linos Židonienės sūnus Arnas pasiūlė dalyvauti loterijoje. Pasisekė! Laimėjau traškų šviežią obuolį… Juos vakare vienu metu čepsėjo jau būrys žmonių. Obuoliais džiugino „Aukštikalnių sodų“ ūkis. Vyko pirmasis Pasvalyje obuolių čepsėjimo čempionatas. Čia jau nelabai nupasakosi, reikia pačiam patirti… Visi žino, kad gražiausiai čepsi tas, kuris labiausiai moka skonėtis… Nugalėtoja tapo jaunoji pasvalietė Emilija. 

Įspūdingiausios derliaus gėrybės rinkimuose pirmąją vietą laimėjo gražioji saulėgrąža (Rita Šilinienė). Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Kermošius, žinoma, neapsiėjo ir be tradicinio sambarinio gero – juo vaišino krašto aludariai. „Iš vidaus pasišildyti“ (vedėjo Antano žodžiais) pasvaliečiai skubėjo ir medžiotojų koše. O šalta ir darganota, kaip prieš tai meteorologai gąsdino, visai nebuvo. Šeštadienį galėjai pajusti rudenį visu savo grožiu… 

Muzikuojant liaudiškoms kapeloms, ansambliams ir šokant kolektyvams („T-Brass“, „Cosmo“, Pasvalio muzikos mokyklos atlikėjai, „Gaspadoriai“, „Linkava“, „Apynėlis“, „Smiltelė“) šventės svečiai gamino ir vienas su kitu lygino savo vėrinėlius iš rudens grožybių, dalyvavo estafetėse, apžiūrinėjo įspūdingo dydžio daržoves – cukinijas, moliūgus… Pirmąją vietą komisijos vertinimu laimėjo gražioji saulėgrąža (Rita Šilinienė), antrąją – morkos šeimyna (Kamilė Tekutytė), trečiąją – susiraizgiusios cukinijos (Vytautas Grybė ir Sabina). Tikimasi, jog kitais metais sulauksime gausesnio gėrybių derliaus… 

Dūzgė ir vaikai – organizuoti žaidimai ir daržovių piešimo užsiėmimai (mažieji paišė išskaptuota bulve, išdrožinėta gėle…) 

Ūkio ir kultūros dermės beieškant. Rajono ūkininkų pirmininkė Lina Židonienė ir Kultūros centro direktorius Robertas Lavickas. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Buvo apdovanoti ir kitokį derlių nuraškę kraštiečiai – įvairių sporto šakų Sporto mokyklos auklėtiniai, šįmet tapę Lietuvos čempionatų, pirmenybių prizininkais, Lietuvos rinktinės nariai bei kandidatai į Lietuvos rinktinę. Tai – net dvidešimt šeši jaunieji sportininkai. 

Su saulėtu rudeniu sveikino rajono meras Gintautas Gegužinskas ir Seimo narys Antanas Matulas, linkėdami sambariui augti. 

Rajono medžiotojai sambario svečius supažindino su medžioklės ir laimikio paruošimo ypatumais. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Rajono aplinkos tvarkymo komisija su pirmininku Povilu Balčiūnu priešaky apdovanojo ir gražiausiai tvarkomų sodybų šeimininkus. Padėkos raštais, dovanomis ir dėmesiu džiaugėsi puoselėjantys vienkiemius, nuosekliai prižiūrintys kaimo sodybas ir bendroves, įmones bei įstaigas. 

Pasvalio medžiotojų draugija organizavo dūmais kvepiančią atrakciją – avies kepimą. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Išrinkti ir pirmų-trečių vietų nugalėtojai. Daugiabučių kategorijoje pirmąja vieta apdovanoti Maučiuvio gatvės (Nairiai) darbštuoliai. Kaimo sodybų kategorijoje auksą dalijosi Pranutė Mozūrienė (Krinčinas) bei Jurgita ir Darius Packevičiai (Diliauskai). Gražiausiai tvarkoma miesto sodyba – Ivetos ir Dariaus Rutkauskų. 

Švieselėmis palydimas pirmasis bandymas atgaivinti sambarių tradiciją. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Vakarą vainikavo grupė „Midnight Special“ bei muzikantai „Tabasco“. 

Ūkis, derlius… Ne visiems tai artima, bet kiekvienas ragaujame vaisių. Sambaris – šventė, kai galime pasidžiaugti tuo, padėkoti. Nes galbūt per mažai to darome?

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.