Pasvalio baikerių šeimai – jau penkeri metai

„Brothers’ Power MCC“, arba „Brolių jėga“ – 2017 metais įsikūręs Pasvalio baikerių klubas. Šiandien jis vienija ne tik daugiau nei trisdešimt narių, bet ir jų šeimas, draugus… Aidos GARASTAITĖS nuotr.

„Brolių jėga“ – taip vadinasi Pasvalio baikerių klubas. „Brothers’ Power MCC“ septyni draugai įkūrė prieš penkerius metus, 2017-ųjų rugsėjį. Šiandien motociklistų judėjimą populiarinantys kraštiečiai renkasi buvusio „Mūšos“ naktinio klubo patalpose ketvirtadienio vakarais. Šįkart prie jų prisijungė ir laikraščio komanda. Truputį nerimavome… Juk baikeriai – augaloti vyrai, rūstūs, vien savais reikalais užsiėmę?.. O, pasirodo, nieko panašaus! Klubo būstinėje – kaip namie, motociklistai čia buriasi ir su šeimomis. Mus, redakcijos moteris, tuoj apsupo rūpesčiu. O klubo prezidentas Justinas Grigaliūnas mielai papasakojo apie krašto baikerių gyvenimą.

Apie „Brothers’ Power MCC“ rašėme dar nepraėjus metams po įsikūrimo. Atėjus pirmajam jubiliejui, grįžome pasidomėti – kaip gyvena ši išskirtinė bendruomenė? 

Baikerių štabe – labai jauku. Yra biliardo stalas, veikia baras, groja muzika. Šiose patalpose prieš kelias dešimtis metų veikė klubas, vėliau – naktinių pramogų vieta ir net antikvariatas. Baikeriai pasiraitojo rankoves ir savo jėgomis landynę pavertė erdve, kurioje norisi užsibūti. O pirmąją rugsėjo savaitę čia sugriuvo net pusantro šimto žmonių! Baikerių klubai iš visos Lietuvos atvažiavo sveikinti pasvaliečių su penkerių metų sukaktimi. 

Pasvalio baikeriai renkasi kiekvieną ketvirtadienį 19 val. buvusio naktinio „Mūšos“ klubo patalpose. Atmosfera čia – jauki kaip namie. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Ant sienų – klubo narių portretai. Šiandien jų – beveik trisdešimt! Yra ir biržiečių, pakruojiečių, panevėžiečių, bet visi jie vienaip ar kitaip susiję su Pasvaliu. Dar keli žmonės – laukiančiųjų sąraše, yra kandidatai. Praeina ne vieneri metai, kol tampama tikru klubo nariu, gaunamas atitinkamas liemenės antsiuvas ir pagrindinis baikerių simbolis – nugaros emblema (kurią patys vadina tiesiog „nugara“ ar „spalvomis“). Per tą laiką kartu važinėja, dalyvauja talkose, prisideda prie klubo gyvenimo. Svarbu gerai suprasti, ar toks gyvenimo būdas ir klubo propaguojamos vertybės – pakeliui. Tačiau prezidentas Justinas Grigaliūnas džiaugiasi, kad prisijungti nori geri, teisingi žmonės. „Su kiekvienu gali apsikabinti. Nė vieno svolačiaus nėra“, – su šypsena atvirauja vyras.

Baikeriai – kaip šeima 

Socialinė ir labdaringa veikla, organizuojamos šeimų šventės, dalyvavimas vaikų stovyklose… Būti broliškiems, vieningiems, paprastiems, padėti vienas kitam – tai svarbiausios klubo vertybės. Būtent iš jų atpažinsi Pasvalio baikerį. Tiek kelyje, tiek gyvenime.

Tarkime, baikerių visuomenėje galioja nerašyta, bet esminė taisyklė – nepalik kelio brolio bėdoje. „Kad ir kur pamatytume sugedusį motociklą, negali pravažiuoti pro šalį. Ir nesvarbu, ar jis priklauso kokiam klubui, ar yra laisvas baikeris. Kadangi gyvenam šalia „Via Baltica“ kelio, esam ne kartą padėję tiek Lietuvos keliautojams, tiek užsieniečiams. Visada stengiamės sutvarkyti motociklą, jeigu reikia – surasti nakvynę ir pasirūpinti maitinimu. Tai darom neatlygintinai. Nes niekada nežinai, kada pagalbos reikės pačiam“, – pasakojo Justinas.

Klubo viceprezidentas Simas Daunys su sūnumi Jonu – tėčio gerbėju ir, jau galime sakyti, jaunuoju baikeriu. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

O artėjant šventėms, klubas ieško sunkiai besiverčiančios kraštiečių šeimos, kuriai reikalinga pagalba. Baikeriai nori pasirūpinti, kad šeima galėtų patirti tikras Kalėdas. 

Jei turėčiau vaikų, nebijočiau jų palikti su Pasvalio baikeriais. Vertybės – jų varomoji jėga. Ir savo įstatus, simboliką, garbės kodeksą jie vertina išties rimtai. Tai gali pajusti pakalbėjęs su kiekvienu jų. Tarkime, negerbti ar juolab prarasti savo „nugarą“ – tas pats, kas išeiti iš klubo. Jei tiek metų stengeisi, kad ją užsitarnautum, kaip gali nesaugoti? Baikerių klubas – tikra draugiškumo ir pagarbos mokykla, kurioje auga ir motociklistų vaikai. Štai viceprezidento Simo Daunio sūnus Jonas lygiuojasi į tėtį ir jo draugus. Jau ir važinėja kartu! O Justino Vytautas jau nuo trejų turėjo savo motocikliuką su varikliu… Vyrai džiaugiasi, kad šeimos juos palaiko – supranta, kad jiems tai – svarbu. „Į klubą reikia įdėti širdies, tad sumažėja laiko šeimai… Stengiamės, kad artimieji įsitrauktų, būtų kartu“, – pasakoja Justinas.

„Gyvenimas – kaip motociklo ratas…“ 

Klubo įkūrėjus gali pažinti iš liemenės antsiuvo „First 7“ (liet. Pirmasis septynetas). Tai – draugai iš Pasvalio rajono, kartu važinėję motociklais. Prieš maždaug šešerius metus kompanija nuvyko į pirmąją baikerių šventę pajūryje, Šventojoje. Įspūdis – didžiulis. Nusprendė, kad atėjo laikas ir Pasvalyje įkurti bendraminčius vienijantį klubą. Gavo Lietuvos baikerių kongreso palaiminimą. Įkūrė VšĮ „Brolių jėga“. Sukūrė savo emblemą – kuri ir puošia narių nugaras. Ji simbolizuoja vienybę, brolišką jėgą, laisvę ir nepriklausomybę bei Pasvalį. O vykti į Šventąją, simbolinę „Brothers’ Power MCC“ gimimo vietą, jau tapo klubo tradicija.

Pirmasis septynetas – tai Justinas Grigaliūnas, Arūnas Samulionis, Simas Daunys, Darius Petrėnas, Martynas Norvaišas ir Ramūnas Jasiūnas. Šiandien šalia trūksta Arūno Baltrulionio – pirmojo klubo prezidento. Manikūniečio motociklisto, deja, jau nėra šio pasaulio keliuose… Tačiau klubo narių atmintyje ir širdyse jo atminimas užima svarbią vietą. Kasmet prie jo kapo Manikūnuose iš Pasvalio traukia baikerių kolona. Sustoję, garsiai jį prisimena. Pasidalija, kaip šiandien sekasi… Išlenkia už draugą taurelę, užtraukia dūmą – kaip ir jam gyvam esant. 

Arūnas Baltrulionis – vienas klubo įkūrėjų ir pirmasis prezidentas. Amžinatilsį draugą baikeriai nuolat palydi mintimis. Gyvas jo atminimas – po tėčio mirties į klubą įsijungusi dukra Toma. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Ir draugo laidotuves baikeriai surengė tokias, kokios Arūnui būtų patikę. „Visiems buvo graudu… bet didinga“, – prisiminė J. Grigaliūnas. Matydama, su kokia ištikimybe ir pagarba tėtį į amžinąją kelionę palydi jo draugai, netrukus prie jų prisijungė dukra Toma Baltrulionytė. Po jo mirties išsilaikė teises, nusipirko motociklą. „Gyvenimas kaip motociklo ratas. Išėjo Arūnas, atėjo Toma. Taip ir kočiojamės toliau…“ – nuoširdžiai šypsosi Justinas.

Draugija, kelio kaifas ir vėjo laisvė 

Klube laukiami ir broliai, ir sesės. Štai Diana baikerių judėjimu susižavėjo dar legendinio klubo „Pajusk skrydžio jėgą“ laikais, pažinojo amžinatilsį Eugenijų Malinauską. Ji pati neturi A kategorijos teisių, bet jausmą skriejant motociklu tiesiog dievina… Tad palaiko kompaniją draugui Linui, klubo nariui. 

O klubo seržanto Nerijaus žmona Ernesta, pamačiusi baikerių gyvenimą iš arti, pažadėjo sau, kad per metus išsilaikys teises ir prisijungs prie klubo. Taip ir padarė! 

Justinas Grigaliūnas – Pasvalio krašto motociklistų vadas. Jo skiriamasis bruožas – ne tik užtarnauta baikerio liemenė bei antsiuvai, bet ir šilta šypsena. GARASTAITĖS nuotr.

Klubo veikla labai įvairi. Yra ir mėgstančių sportinį važiavimą, jie Pasvaliui atstovauja motokroso ir Enduro varžybose Lietuvoje bei Latvijoje. Taip pat kartu važiuoja į baikerių šventes. 

Na, o kasdienybėje baikeriai – pačių įvairiausių profesijų atstovai. Ūkininkai, fabrikų vadovai, staliai… Visi čia randa savo vietą. Pats Justinas – vadybininkas. Klausiu – kas gyvenime „užėjo“, kad prireikė vėjo ir motociklo? 

– Visada reikia turėti ką nors sau, širdžiai. Sakykim… Važiuoji vasaros vakarą. Vienas kelyje. Leidžiasi rūkas. Kvepia… Ir galvoji – dabar pati tobuliausia akimirka, – vaizdiniu pasidalijo Justinas. Juokdamasi sakau, kad baikerių klubo prezidentas – truputį poetas… „Bet reikia ir šaikos“, – pripažįsta jis. Būtent ją motociklo broliai ir sesės čia randa.

***

Na, o nuo ko pradėti, jei nori tapti broliu ar sese? „Nuo ketvirtadienio!“ – iškart sako J. Grigaliūnas. Klubo durys atviros kiekvienam – susipažinti, pamatyti, sužinoti. Ir miestelėnui, ir norinčiam tapti nariu. Taigi, tegul septintą vakare užriaumojantys motociklų varikliai įpučia drąsos…

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.