Gimtojo krašto atspindžiai mokinių fotografijose

Mero Gintauto Gegužinsko įsteigtus piniginius prizus laimėjo (iš kairės) Alma Jurkutė,
Kamilė Kaveckaitė ir Faustas Vaičiulis
. Aidos GARASTAITĖS nuotr

Pasvalio krašto muziejaus parodų salėje veikia rajono mokinių fotografijos paroda „Mano Pasvalio kraštas“. Jos sumanytojai – fotomenininkė Aida Garastaitė ir Savivaldybės meras Gintautas Gegužinskas. Mūsų kolegė Aida organizavo patį konkursą, o meras skyrė piniginius prizus.

Į muziejų buvo pakviesti geriausių fotografijų autoriai, apibendrinti konkurso rezultatai bei paskelbti nugalėtojai. A. Garastaitė papasakojo, kad konkursas vyko visus metus, o jo rezultatai pranoko lūkesčius. Konkurso nuostatai neribojo fotografijų skaičiaus, tad vieni dalyviai atsiuntė po kelias, o kai kurie – net per pusšimtį. Pro fotoaparato objektyvą į gimtojo krašto gamtą, buitį, žmones žvilgtelėjo 32 konkurso dalyviai iš Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės, Pasvalio Petro Vileišio, Pumpėnų, Vaškų gimnazijų ir Saločių Antano Poškos pagrindinės mokyklos. 

Nuotraukas vertino nešališka komisija – Panevėžio fotografų draugija. Tarp fotografijas peržiūrėjusio ir savo nuomonę pareiškusio 41 draugijos nario buvo gerai žinomi fotomenininkai Stanislovas Bagdonavičius, Sigitas Laurinavičius, Saulius Saladūnas. 

Krašto muziejuje eksponuojamos komisijos atrinktos 24-ios geriausios dvylikos mokinių fotografijos. Panevėžio fotografų draugijos didžiausio palankumo sulaukė Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos moksleivės Almos Jurkutės nuotraukos: „Baltijos kelio mergaitė“, „Vaikai šventėje“, „Juliko Simonaičio darbymetis“. Sveikindamas konkurso nugalėtoją ir įteikdamas 50 eurų premiją meras G. Gegužinskas prisipažino, kad jam mieliausia ir artimiausia nuotrauka, kurioje prie alaus kubilo įamžintas garsusis krašto aludaris J. Simonaitis. Ilgametis Savivaldybės vadovas prisiminė 1984-uosius, kuomet su žmona Vitalija, būdami tuometės Lietuvos žemės ūkio akademijos absolventai, susiviliojo į akademiją atvykusio Joniškėlio žemės ūkio technikumo direktoriaus pavaduotojo Juliko Simonaičio pažadu duoti ne tik gerą darbą, bet ir butą. 

Konkurso organizatorė A. Garastaitė paaiškino, kad komisija nugalėtojos laurus A. Jurkutei skyrė už jos sugebėjimą įvairiais rakursais užfiksuoti nepozuojančius žmones. Profesionalai fotografai taip pat pažymėjo, kad gimnazistei fotografijose puikiai pavyko suderinti šešėlių ir šviesos žaismą. 

Antroji vieta pripažinta ir 30 eurų atiteko Pumpėnų gimnazijos moksleivei Kamilei Kaveckaitei. Iš jos atsiųsto pluošto fotografijų vertinimo komisija išskyrė keturias: „Deglėnų miškas“, „Bažnyčios vartai“, „Kelias į sinagogą“ ir „Netikėtas svečias“. Pastarojoje fotografijoje moksleivė užfiksavo margaspalvį paukštį. 

Trečiąją vietą ir 20 eurų pelnęs Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijoje besimokantis Faustas Vaičiulis – gerai žinomas kraštotyrininkas ir žygeivis. Gimnazisto pomėgis atsispindi ir jo fotografijose. Komisija palankiai įvertino jo nuotraukas „Guostagalio vėjo malūnas“, „Gegecko kryžius“, „Švobiškio senkapiai“, „Mažųjų Grūžių dvarvietė“. 

Parodoje „Mano Pasvalio kraštas“ taip pat eksponuojamos Audros Rožėnaitės, Karolinos Balčiūnaitės, Viktorijos Pučekaitės, Pauliaus Kuprio, Rugilės Katauskaitės, Severo Baliūno, Tado Pavilionio, Tomo Lungio ir Ugniaus Špokavičiaus fotografijos. 

Sveikindami jaunuosius fotografus, meras G. Gegužinskas ir muziejaus direktorė Vitutė Povilionienė linkėjo jiems toliau fiksuoti gimtojo krašto grožį. Tikimasi, kad šis konkursas taps tradicinis.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.