Pasvalio krašto muziejaus veiklos – ne tik vaikams, bet ir suaugusiems

V. Povilionienė džiaugiasi, kad muziejaus darbuotojams idėjų ir kūrybiškumo nestinga (asmeninio archyvo nuotrauka). 

Po keturias naujas edukacines programas kasmet – tokių ambicingų planų turi edukacijų gausa garsėjantis Pasvalio krašto muziejus. 

Pasvalio krašto muziejus yra sukūręs daugiau nei 30 įvairaus amžiaus grupėms skirtų edukacijų, daugelis jų dalyvauja Kultūros paso programoje. „Užmezgėme kontaktus su mokytojais, pirmiausia – pradinių klasių, ir stengėmės priderinti savo paslaugas prie jų programų. Geografijos mokytojai panoro pamokas papildyti mūsų geologinės ekspozicijos apžiūra. Vienas mūsų darbuotojas – istorijos mokytojas, tad irgi turi daug istorinių edukacijų kūrimo sumanymų, – pasakojo Pasvalio krašto muziejaus direktorė Vitutė Povilionienė. – Mūsų darbuotojai mėgsta mokytis, dažnokai pasidairo, ką įdomaus veikia jų užsienio kolegos, todėl be vargo kuriame naujoves.“ 

Populiariausia – teatralizuota edukacija

Pati mėgstamiausia edukacija – teatralizuota pamoka „Slaptoji lietuviška mokykla“. Joje jau dalyvavo keli tūkstančiai vaikų. „Ši edukacija lyderiauja jau daug metų. Vaidina patys muziejaus darbuotojai, o kartais – ir darbuotojų artimieji. Juokaujame, kad gebėjimas vaidinti norintiems įsilieti į mūsų kolektyvą – būtinas“, – šypsosi vadovė. 

Pasvalio krašto muziejus – pirmasis Lietuvoje savo patalpose įkūręs pabėgimo kambarį „Už kadro“. Neįtikėtino populiarumo sulaukusi edukacija sudomino lankytojus iš visos Lietuvos. 

Muziejus savo veikloms atranda naujas erdves

Pandeminė situacija šalyje paveikė ir muziejaus edukacijas – Pasvalio gyventojai šiek tiek sumažino renginių lankymo aktyvumą, užtat daugiau lankytojų atvažiuoja iš Panevėžio, Kupiškio, Pakruojo. 

Prieš trejus metus atšventęs dvidešimties veiklos metų jubiliejų, Pasvalio krašto muziejus – pačiame jėgų žydėjime. 

„Muziejui dvidešimt metų – labai nedaug. Labai norėjome įrodyti, kad esame Pasvaliui reikalingi, tad „vertėmės per galvą“ kurdami visuomenę pritraukiančias, eksponatus populiarinančias veiklas. Užsibrėžėme bent kartą per metus savo veiklą perkelti už muziejaus ribų.“ Tai padaryti pavyko ne kartą. Mieste pastatyta interaktyvi skulptūra „Antanėlis“ – viena pirmųjų interaktyvių skulptūrų Lietuvoje. Iš Pasvalio krašto kilę daug žymių žmonių, tad įgarsinti tekstus pagelbėjo kraštiečiai – aktorė Olita Dautartaitė, poetas Vladas Braziūnas, televizijos ir radijo laidų vedėjas Jonas Nainys. 

Žadeikių miške muziejus atstatė partizanų bunkerį, įrengė ekspoziciją, sukūrė filmą. Užsidėjus virtualios realybės akinius galima pasijusti tarsi nukeliavus į pokario laikus. Iš Pasvalio į Žadeikių mišką ketinama organizuoti ir pėsčiųjų žygius su gidais istorikais. 

Veiklos populiarios ir tarp suaugusiųjų

Veiklų yra ne tik vaikams, kurie noriai muziejuje švenčia ir savo gimtadienius, bet ir suaugusiems. Jau spėjusi išpopuliarėti edukacija „Pasvalys retro“ padeda pajusti Smetonos laikų atmosferą, kai  Pasvalys buvo garsus Šiaurės Lietuvos kurortas. Tai –  ir šventė su vaišėmis, ir pažinimas, ošio krašto svečiams – ir proga pasiklausyti pasvalietiškos tarmės, kuria vedamos visos muziejaus edukacijos ir ekskursijos. Ribos tarp įvairių muziejaus veiklų beveik neįmanoma nubrėžti. Puikus to pavyzdys yra ilgamečio Šiaurės Lietuvos žemės gelmių tyrinėtojo, gamtos mokslų daktaro geologo Eduardo Vodzinsko sukurta geologinė ekspozicija – jos lankymas įtrauktas į moksleivių edukacines programas, bet miesto svečiams taip pat įdomu aplankyti vienintelę tokio pobūdžio ekspoziciją Šiaurės Lietuvoje. Pasvalys – smegduobių kraštas. Įdomu šį gamtinį reiškinį pamatyti, o kaip jis susidarė, sužinoti apžiūrėjus Smegduobių stendą. Muziejus gali pasigirti ir sėkmės istorija – prieš keletą metų veikusioje muziejaus audimo mokykloje amato išmokusi moteris sukūrė nuosavą verslą. 

Projektą „Aktuali kultūra“ įgyvendina Lietuvos Respublikos kultūros ministerija. Projektas finansuojamas Europos socialinio fondo finansuojamo veiksmų programos 12 prioriteto „Techninė parama, skirta informuoti apie veiksmų programą ir jai vertinti“ ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis. Daugiau informacijos: www.esinvesticijos.lt ir www.lrkm.lt

image description

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.