Kazickų šeimos fondo parama – kompiuterių klasei atnaujinti

Kazickų šeimos fondo Niujorko skyriaus direktorė Neila Baumilienė (dešinėje) su Petro Vileišio gimnazijos direktoriumi Viktoru Rimša ir pavaduotoja Gitana Kruopiene. Aidos DULKIENĖS nuotrauka

Valstybinį informacinių technologijų egzaminą 24 rajono abiturientai Pasvalio Petro Vileišio gimnazijoje penktadienį laikė jau prie naujų kompiuterių.

Kazickų šeimos fondas skyrė maždaug 27 tūkst. eurų paramą, už kurią buvo nupirkti stacionarūs kompiuteriai ir Pasvalio Petro Vileišio gimnazijoje atnaujintos 32 darbo vietos mokiniams bei dvi – mokytojams. Jiems parūpinta visa organizacinė technika – kompiuteriai, spausdintuvai, projektoriai, šiuolaikinės modernios lentos.

Gimnazijoje taip buvo atnaujinta dr. J. P. Kazicko kompiuterių klasė. Praėjusią savaitę čia lankėsi ir su gimnazijos bei rajono vadovais, informacinių technologijų mokytojomis susitiko Kazickų šeimos fondo Niujorko skyriaus direktorė Neila Baumilienė, kilusi iš Kauno ir prieš dvidešimt metų emigravusi į Jungtines Amerikos Valstijas.

Kai ponia Neila atėjo į senosios Petro Vileišio gimnazijos kompiuterių klasę, direktorius Viktoras Rimša ir pavaduotoja Gitana Kruopienė užsiminė, jog prieš karą šiose klasėse mokėsi ir pats būsimasis išeivijos verslininkas ir mecenatas Juozas Kazickas.

Anuomet Kazickai gyveno Saločių valsčiaus Geltonpamūšio kaime. Pasvalio gimnaziją Juozas baigė 1937-aisiais. Apie tai jis yra pasakojęs:

– Buvo linksmi ir nerūpestingi mano gyvenimo metai. Nerūpestingi jie pasirodė esantys gerokai labiau, negu derėjo: ketvirtoje klasėje mane paliko antriems metams. Jaučiau didžiulę gėdą. Mano draugai perėjo į penktą klasę, o aš turėjau mokytis su „mažiukais“, metais jaunesniais mokiniais. Buvo labai nesmagu pranešti tokią blogą žinią mamai, nors ji manęs ir nepuolė barti. Priekaištavau pats sau: motina dirba dieną naktį, norėdama mane išleisti į mokslus, o aš taip linksmai gyvenu, jog net likau antriems metams. Tėvo tuo metu aš jau neturėjau. Ši baisi nelaimė mane ištiko dar mokantis pirmoje gimnazijos klasėje, 1929-ųjų balandžio mėnesį…

Juozo Kazicko tėvai palaidoti Saločių kapinėse.

O Juozas Pasvalio gimnaziją baigė vien gerais ir labai gerais pažymiais. Universitete studijuoja ekonomiką, 1944-ųjų vidurvasarį su žmona Aleksandra ir dukrele Jūrate pasitraukia į Vakarus…

Garsus išeivijos verslininkas dr. Juozas Kazickas savo buvusią Pasvalio gimnaziją aplankė po šešiasdešimt metų nuo jos baigimo, 1997-aisiais. Pasidairęs po kompiuterių klasę, svečias pažadėjo atsiųsti savo įsteigtos „Omnitel“ firmos specialistą, kuris apžiūrės, kas turima ir ko pirmiausia dar reikėtų.

Nepraėjus nė pusmečiui, 1998 metų vasario mėnesį į Petro Vileišio gimnaziją atkeliavo dešimt naujų kompiuterių. Ant kabineto durų atsirado užrašas „Juozo Kazicko kompiuterių klasė“.

Jos atidarymo šventėje dalyvavo pats Juozas Kazickas ir telekomunikacijų inžinierius, vienas iš „Omnitel“ bendrovės Lietuvoje direktorių Zenonas Bedalis, beje, taip pat mūsų kraštietis, 1973-iaisiais baigęs tuometę Pasvalio vidurinę mokyklą.

Šiandien Zenonas Bedalis – Kazickų šeimos fondo Vilniaus skyriaus direktorius, jaunųjų kompiuterininkų konkursų organizatorius.

– Jis mus ir supažindino su Niujorko skyriaus direktore Neila Baumiliene, – paaiškino gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Gitana Kruopienė.

Visą straipsnį skaitykite 2017-06-20 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.