Darbą pradėjo naujas mokinių parlamentas

Vido DULKĖS nuotraukoje: Rajono mokinių parlamento nariai su juos lydėjusiais mokytojais ir posėdžio vedėjais.

Ketvirtadienį Savivaldybės rūmų didžiojoje posėdžių salėje rajono tarybos nariams skirtas vietas užėmė moksleiviai – naujojo Mokinių parlamento nariai. Jais tapo 12 iniciatyvių jaunų žmonių, kuriems mandatus suteikė juos delegavusios mokyklos. Kiekvienas naujojo parlamento narys tapo kandidaturinkiku – galėjo pretenduoti į pirmininko ir jo pavaduotojo postą. Rengdamiesi rinkimams visi pretendentai kruopščiai parengė namų darbus: salėje sustatytuose stenduose buvo galima susipažinti su programomis. Jas kandidatai-rinkikai ketvirtadienį pristatė ir iš tribūnos.

Posėdžiui pirmininkavo Savivaldybės administracijos direktorius Rimantas Užuotas bei Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Kazys Polekas. Administracijos vadovas R. Užuotas mokyklų gyvenimo ritmą, jų džiaugsmus ir rūpesčius žino ne tik iš ataskaitų ar pokalbių. Prieš ateidamas dirbti į Pasvalį, jis dvylika metų vadovavo Panevėžio rajono Karsakiškio Antano Strazdelio pagrindinei mokyklai. Pedagoginės patirties turintis Savivaldybės administracijos direktorius R. Užuotas sakė, kad tik draugiškas, darnus mokyklos bendruomenės kolektyvas gali pasiekti gerų rezultatų. Jam antrindamas Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas K. Polekas gerą mokyklą palygino su sustyguotu, darniai grojančiu orkestru.

Naujoji rajono mokinių parlamento pirmininkė – Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos moksleivė Rūta Staškevičiūtė. Rūtos GRUŠAITĖS nuotrauka.

Iš tribūnos kandidatai-rinkikai išsakė įvairių minčių. Tačiau dominuojančios buvo dvi temos – Vyriausybės ketinimas ilginti mokslo metų trukmę ir patyčių problema mokyklose. Dėl pirmojo klausimo mokinių nuomonės išsiskyrė. Prailginus mokslo metus dviem savaitėmis ar mėnesiu, sumažėtų kasdienis mokymosi krūvis. Tačiau šio siūlymo priešininkai tvirtino, kad vasarą mokymosi kokybė gali dar labiau suprastėti. Daugelis kandidatų-rinkikų pripažino, kad iš savo bendraamžių ir jaunesnių mokinių besityčiojantys berniukai ir mergaitės dažniausiai savo įtūžį, pyktį atsineša iš šeimų, kuriose nuolat mato girtaujančius ir besiriejančius tėvus. Kaip ir per ankstesnius rinkimus, diskusijų dalyviai priminė kitas „amžinas“ mokyklų bėdas – moksleivių rūkymą, pamokų praleidinėjimą. Moralinį palaikymą kandidatai-rinkikai jautė iš juos atlydėjusių mokytojų.

Nors kandidatai-rinkikai išsakė įvairių minčių, tačiau juos vienijo vienas bruožas – drąsa ir aiškus minčių dėstymas. Savivaldybės tarybos posėdžių tribūnoje kaip žuvis vandenyje puikiai jautėsi jauniausias rajono mokinių parlamento narys, Saločių Antano Poškos pagrindinės mokyklos šeštokas, dvylikametis Redas Strelčiūnas.

Sigitas KANIŠAUSKAS

Visą straipsnį skaitykite 2017-03-25 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.