Neretai kelio galas – pas socialinę pedagogę

– Buvo pirmasis mano darbo mėnuo. Dėl prasto pamokų lankomumo ir drausmės problemų turėjau pakalbėti su vienu berniuku. Savo kabineto dar neturėjau, todėl vaiką pasikviečiau į trečiame aukšte esantį tikybos kabinetą. Staiga berniukas atsidarė langą, išlipo ir laikosi už palangės. Prisimenu, kaip tepasakiau: „Jeigu nori mane išgąsdinti, tai jau tikrai išgąsdinai“. Paaugliukas įlipo atgal. Tada dar kažką kalbėjom, tačiau net nepamenu, apie ką, – Pasvalio Svalios pagrindinės mokyklos socialinė pedagogė Lida Ubavičienė pasakojo, kaip 2000-aisiais pradėjo dirbti ir koks nuotykis iki šol neišsitrynė.

Taigi ši socialinė pedagogė Svalios mokykloje dirba šešiolika metų, su pertraukomis, kol augino du savo vaikus. Dabar ir jie jau mokinukai toje pačioje Svalios mokykloje.

Lida Ubavičienė pasiūlyta į Pasvalio krašto „deimančiukus“ kaip socialinė darbuotoja, kuri neskirsto vaikų į gerus ir blogus, kuri su visais vienodai nuoširdžiai bendrauja ir visiems geranoriškai padeda.

Beje, tuo įsitikinom, užsiminus apie vadinamąsias socialinės rizikos šeimas.

– Neakcentuojam, kad kai kurie vaikai auga būtent tokiose šeimose. Jiems ir taip sunku. Bendraujam su visais mokiniais vienodai, – socialinė pedagogė Lida Ubavičienė mano, kad šeimos problemos išreklamavimas – vienas dalykas, o ilgas ir nuoseklus kasdienis darbas – visai kas kita.

Kai šeimoje vaikui kas atsitinka, ir be reklamų visi jaudinamės, nors kartais iš šalies mesteli – o kur žiūrėjo mokykla?

– Visada stengiesi blogiui užbėgti už akių, bet niekada negali garantuoti, jog kažkas neatsitiks. Ir dar atsitinka pačioj netikėčiausioj vietoj, – pastebi Lida Ubavičienė.

Ji pati mokėsi Svalios pagrindinėje mokykloje, o baigė tuometę Pasvalio 2-ąją vidurinę.

– Esu pasvalietė iš Žaliosios gatvės, kur pusę namo nukritę, – apie savo kilmę iš smegduobių krašto pašmaikštauja Lida.

Kai mokėsi pagrindinėje ir vidurinėje, aišku, jokių socialinių pedagogų nebuvo, tad kaip sugalvojo studijuoti socialinį darbą, o vėliau – ir socialinę pedagogiką?

– Kodėl pasirinkau? Net nežinau, – svarsto Lida. – Prieš stodama studijuoti, Darbo biržoje pasidomėjau, kokios profesijos paklausios. Man tokių nebuvo. Tad pasirinkau naują – socialinį darbą, paskui tęsiau socialinės pedagogikos studijas. Nors gerai nežinojau, kur stoju, tačiau man tiko ir patiko. Pavyzdžiui, gavau daug psichologijos žinių…

O ką mokykloje veikia socialinė pedagogė? Lida Ubavičienė taikliai apibūdina operos „Sevilijos kirpėjas“ pagrindinio personažo sparnuotu posakiu „Figaro šen, Figaro ten“. Kas turi kokių problemų, dažniausiai kreipiasi būtent į socialinę pedagogę – dėl drausmės, dėl patyčių, dėl pamokų lankomumo, dėl nemokamo mokinių maitinimo, galų gale vaikas blogai pasijuto, nes mokyklose paprastai nebėra nuolat dirbančios medicinos seselės…

– Kalbamės, aiškinamės, o jeigu matau, kad pati neišsikapstysiu, patariu, padedu toliau ieškoti konkretesnės pagalbos. Tenka bendradarbiauti ir su policijos pareigūnais, ir su seniūnijų socialiniais darbuotojais, ir su vaikų teisių specialistais. Labai daug bendraujam su auklėtojais, mokytojais, mokyklos vadovais. Komandoje tikrai lengviau dirbti, vienas nieko čia nepadarysi. Smagu, kad dabar mūsų mokykla turi gerą vardą. Kai aš mokiausi, požiūris buvo ne koks, mokiniai šią mokyklą net vadindavo pagrindinė-pagalbinė, – išsitaria Lida Ubavičienė.

Asta BITINAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-12-15 „Darbe“.

Jei šalia jūsų gyvena „deimančiuko“ vardo vertas žmogus – nesikuklinkite, praneškite mums.

2016 metų Pasvalio krašto „deimančiukų“ nominacijos: 1. Metų pedagogas; 2. Metų mokinys; 3. Metų pareigūnas; 4. Metų kultūros darbuotojas; 5. Metų medikas; 6. Metų sportininkas; 7. Metų įvykis; 8. Metų bendruomenė; 9. Metų laiškanešys; 10. Metų žemdirbys; 11. Metų verslininkas; 12. Metų socialinis darbuotojas; 13. Metų senjoras; 14. Pasvalio krašto deimantas.

Savo pasiūlymus galite siųsti adresu: „Darbas“, Vilniaus g. 4, Pasvalys. Taip pat elektroniniu paštu pasvaliodarbas@gmail.com, telefonais: (8 451) 51 474, (8 451) 51 463 arba kviečiame užpildyti elektroninę formą, esančią adresu www.darbs.lt/deimantai2016/

Nepamirškite pridėti trumpo kandidato aprašo!

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.