Slovakijoje patyrė, kad kitų šalių jaunimas apie Lietuvą žino mažai

Anglų kalbos mokytoja Audronė Barančiukienė jau antrą vasarą su savo mokinių grupe savaitę praleido Slovakijoje, Tatrų kalnų papėdėje. Šį birželį į tūkstančio kilometrų kelionę autobusu leidosi Pasvalio Lėvens pagrindinės mokyklos mokiniai Gabija Račinskytė, Matas Strelčiūnas, Ignas Kanišauskas, Pasvalio gimnazistės Justina Samulionytė, Rugilė Pečiokaitė, Gabija Rutėnaitė ir Saločių Antano Poškos pagrindinės mokyklos mokinė Diana Tuomaitė.

Keliautojų kompanija susibūrė greitai, bet paskui dėl įvairių priežasčių prasidėjo keitimai. O paskutinis, kai susirgusį berniuką pakeitęs keturiolikmetis Ignas į kelionę turėjo susiruošti per pusantros paros.

Pasvaliečiai į Slovakiją važiavo kartu su mažeikiečiais, tačiau jie prisistatė atskirai. Be lietuvaičių, šioje spalvingoje stovykloje dalyvavo Lenkijos, Bulgarijos, Čekijos, Turkijos, Olandijos ir Belgijos mokiniai. Visi jie buvo suskirstyti mišriomis grupėmis, tad turėjo dar daugiau progų pabendrauti angliškai, pažinti vieni kitų kultūrą.

Šį projektą, kuris vadinasi „Tarptautinis kaimas“, jau ne pirmus metus organizuoja Romanas iš Lenkijos. Septynių šalių mokiniai ir mokytojai įsikuria pietų Slovakijoje, Stara Lubovnos miestelyje, Tatrų kalnų papėdėje. Beje, prie kelionės išlaidų padengimo turėjo prisidėti ir patys. Tačiau patirti įspūdžiai neįkainojami.

– Smagu sutikti pernykščių draugų, daug buvo ir naujų pažinčių, – džiaugėsi antrus metus į šią stovyklą Slovakijoje keliaujanti Pasvalio gimnazistė Justina.

Visi kiti mūsų vaikai važiavo pirmą kartą, nors dažnas prisipažino, kad po užsienį yra tekę pakeliauti. Štai Rugilė buvusi ir Norvegijoje, Prancūzijoje, Švedijoje, Lenkijoje…

Daug bendravimo, užsiėmimų, šokiai, kopimas į Aukštųjų Tatrų kalnus, maisto ruošimas ant laužo, savo šalies, miesto, mokyklos bei nacionalinės virtuvės pristatymas, konkursas, ką žino vieni apie kitų šalį. Savaitę Slovakijoje jaunimas tikrai nenuobodžiavo.

Pasvaliečiai pastebėjo, kad ten dauguma vadovų – jauni vyrai, anglų kalbos mokytojai iš Amerikos ir Anglijos, turintys ir kitą profesiją arba pomėgį, labai šaunūs, įdomiai bendraujantys.

Mūsų mokiniai išsitaria:

– Kad Pasvalyje tokie būtų. Ten apskritai visi labai draugiški, mandagūs, geranoriški ir visada su šypsena, o kai čia grįžom, vėl pastebėjom, kokie žmonės susiraukę…

Asta BITINAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-07-09 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

1 Comment

  1. Aikėt sau! Ni apie PROFESORIŲ Landsbergį, katras žemes skraidino geriau, nei senis Chotabyčius kilimus, ni apie basketbolo meisterį Sabonį (height 7’3″, weight 291 lbs) taip nieko ir nežino?!? Dyvai!!
    Ir apie giminingą Radistai Village su šaknimis Pasvalyje irgi nieko nežino? (verčiu į lietuvių k.: R▼DIST▼I VILLAGE’¹∙∙∙). Svietą pabaig: kokė neišsilavinė anie yr! Tegu skaita „Darbs“ – apie lietovs pons Matulą su Gegužinsku tiokrė įsitėmins!..
    P. S. O panos fotkėj ti gražios! Nors i be Kanišauska…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.