Grafikos parodos autorių dar mokykloje įkvėpė garsus šveicarų siurrealistas

Rinkūnietis Paulius Ramanauskas, 2005-aisiais baigęs Pasvalio Petro Vileišio gimnaziją, po penkerių studijų metų Šiaulių universitete įgijęs audiovizualinio meno specialybę, Pasvalio krašto muziejuje pristatė pirmąją autorinę dailės darbų parodą „Pradžios pabaiga“.

Paulius pats dirba Pasvalio krašto muziejuje parodų organizatoriumi ir dailininku, kaip šmaikštavo muziejaus direktorė Vitutė Povilionienė, kai atsirado tuščia salės erdvė, paskatino jaunąjį kolegą surinkti visus savo darbus ir juos eksponuoti.

Ir štai Paulius pristatė įdomią, daug kam gal net netikėtą grafikos darbų parodą. Juolab kad tai sutapo su trisdešimtuoju jubiliejumi.

Skambant Pauliaus mėgstamai elektroninei muzikai, parodos lankytojai ėjo nuo paveikslo prie paveikslo ir pirmiausia stebėjosi begaliniu autoriaus kruopštumu, nes juvelyriškai išieškota kiekviena smulkiausia detalė. Siužetai gimsta be jokių eskizų, tiesiog prisėdus su paprasčiausiu tušinuku prie balto popieriaus lapo. Neatsitraukdamas vieną piešinį užbaigtų per dešimt valandų, o sudėtingesniam gali prireikti ir dvigubai daugiau laiko.

Paprastai autoriai, ne išimtis ir Paulius, savo kūrinių žiūrovams nekomentuoja ir kviečia leistis į fantazijų pasaulį. Ir ieško parodos lankytojai sąsajų, kas su ispanų siurrealistu Salvadoru Dali, kas su lietuvių dailininkais Stasiu Eidrigevičiumi ar Šarūnu Sauka, kas su garsiuoju prancūzų graviūrų autoriumi Gustavu Dorė… O iš tiesų Paulius atskleidžia, kad dar mokykloje jį sudomino ir įkvėpė šveicarų siurrealizmo tapytojas, skulptorius Hansas Rudolfas Gigeris. Savo, kaip menininko, karjeroje jis daugiausia dėmesio skyrė fantastiniam realizmui. Be sukurtų filmų, ne mažiau garsūs šio dailininko siurrealistiniai paveikslai, skulptūros, baldai…

Asta BITINAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-03-01 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.