Unikalus ir universalus menininkas laiko veltui nešvaisto

12637308_1135751779770511_1821165825_o
Balandį 80-metį švęsiančio menininko darbai sunkiai telpa į laikmečio ir stiliaus rėmus.

Žurnalistas, dar neaplankęs tik Šiaurės, Pietų ašigalių ir Australijos. Vienas svarbiausių Sąjūdžio fotometraštininkų. Muzikantas, turintis puikią klausą. Išskirtinio darbštumo menininkas. Tokie ditirambai iš sostinės pasvaliečių lūpų Vilniaus įgulos karininkų ramovėje skambėjo kraštiečiui Zinui Kazėnui, žinomam akronimu Zika. Neseniai išplito tokio pat pavadinimo virusas. Matyt, tarp jų esama panašumo: Z. Kazėno fenomenas irgi plačiai pasklidęs po pasaulį. Tą liudija nesuskaičiuojamas kiekis šio menininko darbų, dabar eksponuojamų keliose Vilniaus įgulos karininkų ramovės salėse.

Meno puota

„Gražu, kad susirinkote į Zino Kazėno – fotografo, žurnalisto, muziko, dailininko – parodą. Tai jo antroji paroda Karininkų ramovėj, bet matydamas, kiek darbų Zinas turi namuose, galiu drąsiai teigti, kad jų užtektų dar dviem tokioms parodoms surengti“, – džiaugėsi laikinasis Vilniaus įgulos karininkų ramovės vadovas Gaudentas Aukštikalnis.

Fotografija, fotografika, tapyba, asambliažai, kaubojų diržai… Vilniaus pasvaliečiai pasijuto patekę į ištaigingą meno puotą. Jos šeimininkas susirinkusiuosius pamalonino ir muzikos garsais. Z. Kazėnas fortepijonu sugrojo dainelę, už kurią, kaip prisipažino, buvo du kartus išvarytas iš mokyklos.

„Pamenu, kaip Zinas prisėsdavo prie fortepijono ir iš klausos grodavo. Tai buvo fantastiška. Man tuomet atrodė, kad jis bus muzikantas. Aš nusipiešdavau ant popieriaus klaviatūrą, pasidėdavau natas ir šitaip ant popieriaus „grodavau“. Taip išmokdavau kokią nors dainelę. Kai leisdavo prie pianino, prieidavau ir sugrodavau. Klausos neturėjau. Ir iki šiol neturiu“, – šypsosi tuometės Pasvalio vidurinės mokyklos laikus prisiminęs kraštietis aktorius Regimantas Adomaitis.

Agnė GRINEVIČIŪTĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-01-28 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.