Su lenkais mus sieja bendras kelias į laisvę…

7
Skambina Pasvalio muzikos mokyklos pianistė Ieva Mitkutė.

Pasvalio Mariaus Katiliškio viešojoje bibliotekoje pristatyta Lietuvos parlamento gynėjo, Lenkijos „Kovojančiojo Solidarumo“ veikėjo, bibliotekos bičiulio Piotro Hlebovičiaus fotografijų paroda „Atmintis vienija: 1991-ųjų Sausis“, skirta Lietuvos laisvės gynimo 25-mečiui.

Svečias iš Lenkijos Piotras Hlebovičius porą kartų anksčiau yra viešėjęs mūsų bibliotekoje – pristatė knygą-albumą „Vilnius–Varšuva: bendras kelias į laisvę“ bei parodą iš Čečėnijos.

Šį kartą pats parodos autorius atidaryme nedalyvavo:

– Nesvarbu, kad parodos atidaryme manęs ir nebus, svarbiausias dalykas, jog kartu prisiminsim tuos tragiškus įvykius, kuriuos bus galima parodyti bendro laisvės siekimo ir neteisingų nacionalinių stereotipų pašalinimo iš dabartinių sudėtingų mūsų tarpvalstybinių santykių kontekste. – Šioje Piotro Hlebovičiaus fotografijų parodoje išvysite prieš 25-erius metus fiksuotus vaizdus. Tik jie atvers Sausio įvykius kitokiame kontekste: mus su lenkais sieja bendras kelias į laisvę, – per parodos pristatymą kalbėjo bibliotekos Krašto kultūros dokumentavimo centro vedėja Vitalija Kazilionytė. – Visiems, kas buvo Parlamento rūmų viduje, gynybos štabas išdavė dujokaukes: buvo žinių, kad sovietai bandys mus išrūkyti iš rūmų ašarinėmis (o gal ir kovinėmis) dujomis. Aš taip pat gavau dujokaukę, ir su ja nesiskyriau daugelį dienų. Laimei, ja pasinaudoti neteko. Tiesa, netoli Parlamento keliskart buvo privažiavę sovietų tankai ir kita karinė technika, tačiau tokiais atvejais žmonių minia prie Parlamento iš karto mobilizuodavosi, o sovietai pasitraukdavo ir nuvažiuodavo sau. Tie momentai būdavo nepaprastai įtempti: suvokėme, kad tuoj pat gali prasidėti puolimas, ir abiejose pusėse bus daugybė aukų, – yra prisiminęs Piotras Hlebovičius.

Bet niekas nesijudino iš vietos, nebėgo. Matyt, sovietų vadovybė suvokė, kokios būtų šitokios operacijos pasekmės – ne tik daugybė tūkstančių aukų, tačiau ir tarptautinis SSRS pasmerkimas bei pasaulinė blokada. Šito jie negalėjo sau leisti.

Asta BITINAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-01-16 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.