Muziejuje pristatytos dvi menininkų parodos

R 3 (1)
„Rats“ parodos autoriai: Valius Remeika, Vidas Dulkė, Erika Andriūnaitė, Aida Dulkienė, Aldas Pleiris, Nerutė Čiukšienė, Juris Baliūnas, Kęstutis Krasauskas, Laisvutė Razmienė, Balys Tuskėnas.

Pasvalio krašto muziejuje pristatytos dvi parodos – mūsų rajono menininkų klubo „Rats“ dailės darbai ir vilniečio dailininko Vaidoto Kvašio tapybos paroda „Lietuvė Ina ir latvietis Janis pasienio peizaže“.

Atidarymą pradėjo Pasvalio muzikos mokyklos saksofono klasės antrokas Rokas Jurkšaitis. O gana gausiai susirinkusių lankytojų ir svečių akys krypo į menininkų darbus.

Kas bendra tarp šviesos ir tamsos? Šviesa šviečia tamsoje ir tamsa negali jos užgožti. Tokia Vaidoto Kvašio šios tapybos darbų parodos esmė. Ją pristatė dailininko žmona Rita Savickaitė-Kvašienė. Beje, kilusi iš Pajiešmenių, kalbėjo gražia pasvaliečių tarme. Vasaras menininko šeima taip pat leidžia Pajiešmeniuose, o pabaigoje čia pristato savo naujausius kūrinius. Šiemet rugsėjo 11-ąją pakvietė į pastelių parodą „Iš šventųjų gyvenimo“…

Taigi gyvenimas netoli Latvijos sienos atsispindi ir tapybos darbų cikle „Lietuvė Ina ir latvietis Janis pasienio peizaže“, pasakojime apie vyrą ir moterį, apie jo racionalumą ir jos emocingumą… „Pažiūrėk, kaip gražu“, „Valsas“, „Pasivaikščiojimas apleistu geležinkeliu“…

Kraštietė daktarė Genovaitė Jusaitienė džiaugėsi ne tik gražia paroda, bet ir pamačiusi joje gimtųjų Pajiešmenių vaizdus. Vaidoto Kvašio darbų parodoje nuostabiai nuskambėjo svečių iš Gruzijos XII amžiaus bažnytinė giesmė.

– O aš noriu padėkoti Ritai, kad į mūsų kraštą atvežė šitokį talentingą žmogų, – raubonietė Zita Baltrušiūnienė, Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja, gėles įteikė Ritai Savickaitei-Kvašienei.

Muziejaus mažojoje salėje – mūsų menininkų klubo „Rats“ darbų paroda. „Rats“ susibūrė prieš 23 metus. Šiam klubui vadovauja keramikė Nerutė Čiukšienė, Lietuvos dailininkų sąjungos narė. Dalyvauja parodose bei simpoziumuose ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Šioje parodoje eksponuojamas trijų figūrų keramikos kūrinys „Laiko ženklai“.

Tapytojas Aldas Pleiris, kaip ir Nerutė, dirba Pasvalio muzikos mokyklos Dailės skyriuje. Parodoje pristato savo tapybos paveikslą „Šaltinis“.

Tekstilininkė Erika Andriūnaitė, Dailės skyriaus ir Lėvens pagrindinės mokyklos mokytoja, parodoje eksponuoja du tekstilės paveikslus „Ežeras“ ir „Lietaus nebus“.

Salotietis tapytojas Balys Tuskėnas, Lietuvos dailininkų sąjungos narys, parodose dalyvaujantis ir Lietuvoje, ir užsienyje, šį kartą žiūrovą palepina net penkiais tapybos paveikslais „Legenda“, „Vakaro šešėliai“, „Iš kelionės dienoraščio“, „Rytas“, „Iškeliaujantys“.

Akmens skulptorius Valius Remeika, irgi salotietis, bene jauniausias parodos autorius, darbus eksponuojantis su savo mokytojais. Ir jau radęs savitą braižą. Juk nė su kuo nesupainiosi Valiaus akmens skulptūrų „Piniginė“, „Medžiotojo kuprinė“, „Jūros dugnas“…

Asta BITINAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-09-24 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.