TAU – metai ir visas gyvenimas

1
Į Pasvalio TAU steigimo šventę žmonių prisirinko pilnutėlė Krašto muziejaus salė.

 

švieTAU – į tokią prasmingą trijų raidžių samplaiką susipynė Trečiojo amžiaus universiteto pavadinimo trumpinys. „Tau, man, jam, jai – mokytis reikia visą gyvenimą“, – pristatydama šių metų pavasarį Pasvalyje gimusį TAU, sakė jo direktorė Danutė Morkūnienė.

Į steigiamąją senjorų universiteto šventę „Metai plius gyvenimas“, surengtą Krašto muziejuje, prisirinko pilnutėlė salė žmonių. Danutė Morkūnienė trumpai priminė Trečiojo amžiaus universiteto istoriją. TAU savo veiklą pradėjo Prancūzijoje 1973 metais. O 1980 metais greit populiarėjančius senjorų universitetus palietė dideli pokyčiai, prasidėję Didžiojoje Britanijoje. TAU tapo mokymosi visą gyvenimą organizacija. Nuo tada jos modelis grindžiamas tuo, kad vyresnio amžiaus žmonės, sukaupę daug žinių, gyvenimiškos patirties ir išminties, susitinka universitete, šiuo turtu dalijasi vieni su kitais. Didelį darbą atlieka ir savanoriai: TAU klausytojams paskaitas skaito kitų universitetų dėstytojai, žinomi įvairių profesijų žmonės.

Lietuvoje pirmasis TAU prieš dvidešimtį metų buvo įkurtas Vilniuje – šviesaus atminimo žmogaus, Nepriklausomybės Akto signataro, gydytojo gerontologo Medardo Čoboto iniciatyva. Po signataro mirties šis universitetas, pagerbiant jo įkūrėją, pavadintas Medardo Čoboto vardu. Šiandien MČTAU turi apie pusantro tūkstančio klausytojų ir vienuolika fakultetų, kurie steigiami pagal senjorų pageidavimus ir kuriuos jie renkasi pagal savo pomėgius.

2015 metų vasario 19 dieną mūsų rajono Savivaldybės taryba priėmė sprendimą leisti steigti Pasvalio rajono Trečiojo amžiaus universitetą, o kovo 17 dieną buvo pasirašyta jo steigimo sutartis. Šio universiteto iniciatorės ir steigėjos – Savivaldybės švietimo pagalbos tarnybos Suaugusiųjų švietimo skyriaus vedėja Danutė Morkūnienė, Švietimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Stokienė, Teritorijų planavimo ir ūkio plėtros skyriaus vyriausioji specialistė Laima Bernotavičienė ir Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vedėja Rita Baltrukėnienė.

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-06-20 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.