Spalvomis žaidžiančio gitaros virtuozo jubiliejinė paroda

Į parodos atidarymą atvyko jubiliato tėtis Steponas Baliūnas ir krikšto mama Marytė Šimkevičienė.
Į parodos atidarymą atvyko jubiliato tėtis Steponas Baliūnas ir krikšto mama Marytė Šimkevičienė.

Kūrybinių periodų kaita – kaip kaleidoskope
Pasvalio kultūrinio gyvenimo panorama būtų kur kas skurdesnė be visiems gerai žinomo dailininko, Atgimimo priešaušryje mūsų lygumų kraštą garsinusios roko grupės „Plentas“ vadovo Jurės (Jurio Baliūno), kuris sausio 17 d. atšventė 55-ių metų jubiliejų. Bohemiškos sielos, nuolatinių ieškojimų kelyje esantis didelis gimtojo Pasvalio patriotas taip pat sunkiai įsivaizduojamas be svarbiausios jo įvaizdžio dalies – ilgos plaukų kasos. Praėjusią savaitę Pasvalio krašto muziejuje Jurė pristatė personalinę tapybos darbų parodą, kuri veiks iki vasario vidurio.
Per parodos atidarymo ceremoniją jubiliatą muzikiniais kūriniais pir-miausia pasveikino Vaškų jaunimo grupė „Marabu“ – Julija Rastauskaitė, Gabija Garalevičiūtė ir jos brolis Gajus Garalevičius. Vėliau prie jų prisijungė Jurės bičiulis, pasvalietis Darius Gudvalis su dukra Jovita.
„Savo sekėjus mokai groti bliuzą, tačiau kažkodėl nemokini tapyti“, – šyptelėjo dvasinis „Marabu“ įkvėpėjas, Vaškų kultūros namų vadovas Mindaugas Garalevičius. Jis parodos autoriui įteikė dukros Gabijos sukurtą mažą angeliuko skulptūrėlę.
Anot šventinio renginio vedėjos, muziejininkės Sigutės Kučienės, parodos autorių pristato visiems gerai žinomas vardas Jurė. „Išgirdus šį vardą, prieš akis iškyla gitaristas ir jo gausybė įvairių žanrų paveikslų. Džiaugiamės, kad Jurės darbų turime ir muziejaus fonduose“, – kalbėjo S. Kučienė. Ji pastebėjo, kad į Jurės jubiliejinės parodos atidarymą susirinko daugiau vyrų nei dailiosios lyties atstovių.
Pats jubiliatas prisipažino, kad tik prikalbintas sutiko surengti savo darbų parodą. Joje eksponuojami įvairių kūrybos laikotarpių ir įvairių žanrų kūriniai. Žvelgiant į juos sunku patikėti, kad visus paveikslus tapė tas pats žmogus. Jurė minėjo, kad kai kuriems darbams jau daugiau kaip trys dešimtmečiai. Savo kūrybos etapus jis vadino pagal dominuojančią spalvą – „baltuoju“, „raudonuoju“, „mėlynuoju“ periodais. „Praėjusią vasarą vyravo „baltasis periodas“, o paskutiniu metu sudomino „šukuosenos“. Į pastarąją temą dar tik pradedu gilintis. Nutapius apie pusšimtį paveikslų, tema pabosta ir tada ieškai kitos. Būna ir taip, jog, tarkim, po poros paveikslų pasirinkta tema „neužkabina“. Tada irgi ieškai kitos. Labiausiai mėgstu tapyti vakarais ir naktimis, kuomet niekas netrukdo“, – apie savo kūrybinę „virtuvę“ kalbėjo Jurė. Autoriaus pasaulėjautą išduoda jo kūrinių pavadinimai „Sapnų šukuosenos“, „Dviese palaimoje“, „Amžinybė“, „Lemties laikas“, „Kelionė sapne“, „Skrydis“ ir kt.

Sigitas KANIŠAUSKAS

Visą straipsnį skaitykite 2015-01-29„Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.