Pasvalį užlies mėgėjiško teatro bangos

Teatras

Pasvaliečiai myli teatrą. Jei atvažiuoja garsus ir populiarus dainininkas, nebūk tikras, kad koncertas įvyks – bilietų gali ir neišpirkti. Tačiau, jei gastroliuoja teatras, žiūrovai tikrai susirinks. Ir kalba eina ne tik apie profesionalų pasirodymus. Mėgėjiški spektakliai (ypač premjeriniai) sutraukia minias gerbėjų. Sunku paaiškinti šį fenomeną. Galbūt taip yra todėl, kad mūsų krašte labai gaji mėgėjiško teatro tradicija: kone prieš šimtą metų Joniškėlyje buvo pastatyta bene pirmoji Lietuvoje mėgėjiška operetė, o po Antrojo pasaulinio karo Pasvalio mieste užgimęs saviveiklinio teatro judėjimas į savo veiklą traukė ir tebetraukia, daugybę žmonių. Vargu ar rastume pasvalietį, kuris pats, ar jo šeimos narys, nebūtų stovėjęs ant scenos. Prie teatro meno populiarinimo mūsų krašte (ir visoje Lietuvoje) be abejonės ženkliai prisidėjo tokių asmenybių kaip šviesios atminties režisieriaus Gintaro Kutkausko, ar talentingo choreografo Sigito Repšio darbai. O gal tai tiesiog užkoduota mūsų šiaurietiškuose genuose?
Tegul apie tai sprendžia mokslininkai, o mes su džiaugsmu skubame pranešti, kad šį savaitgalį visų tų, kuriems brangus, mielas ir artimas teatras, laukia didelė šventė. Puota akims ir sielai – XXII Lietuvos suaugusiųjų mėgėjų teatrų apžiūra-šventė „Atspindžiai“, kuri lapkričio 21–23 dienomis vyks Pasvalio kultūros centre.
„Atspindžiai“ – didžiausia Lietuvos miestų ir rajonų centrų mėgėjų teatrų šventė kurią organizuoja Lietuvos liaudies kultūros centro Teatro skyrius. Ji rengiama nuo 1991-ųjų metų. Šiemet regioninės apžiūros organizuojamos Jonavoje, Telšiuose ir Pasvalyje, o finalinė šventė vyks Radviliškyje.
Per tris dienas pasvaliečiais turės galimybę išvysti 20 spektaklių, kurie patenkins bet kokio žanro gerbėjus: nuo komedijos iki dramos, nuo psichologinių ieškojimų iki pasakos. Repertuare galima rasti ir tikrų „perliukų“. Tai jau visoje Lietuvoje spėjęs išgarsėti Rokiškio liaudies teatro spektaklis „Malyš“ (režisierius Eligijus Daugnora). Tai pjesė, kurioje vaizduojami dviejų „sukeistų“ arba „susikeitusių“ lietuvių ir rusų šeimų likimai, per kuriuos žvelgiama į tragiškus karo ir trėmimų įvykius. Tragišką II pasaulinio karo epochą vaizduoja žaismingai ir netgi komiškai, siekdamas sukurti kontrastą anų laikų pragarui. Dėmesio vertas ir unikaliomis klounadomis garsėjantis Vilniaus jaunimo teatras „Arlekinas“, kuris į Pasvalį atveža autorinį spektaklį „Lėlininkas“, pastatytą pagal V. Šekspyro tragedijos „Otelas“ motyvus. Mūsų krašto teatro mėgėjus reprezentuos net trys pasirodymai: Raubonių teatro studijos spektaklis „Brangutė“ (režisierė Gražina Paškevičienė), Pasvalio kultūros centro teatro spektaklis „Bernardos Albos namai“ (režisierius Sigitas Paliulis) ir Pasvalio kultūros centro Gintaro Kutkausko teatro spektaklis „Protuko pasaka“ (režisierė Ramunė Uždavinienė). Beje, dar vienus „Bernardos Albos namus“ rodys Rokiškio kultūros centro liaudies teatras, tad bus puiki proga palyginti du skirtingus žvilgsnius į šį klasikinį kūrinį.
Norintys išvysti spektaklius, turėtų paskubėti įsigyti abonementą. Kaina – daugiau nei simbolinė. Norint stebėti visus vienos dienos spektaklius, reikės sumokėti 10 litų ( 2,90 €) mokestį. Na, o trijų dienų abonementas kainuos tik 20 litų ( 5,79 €). Tiesa, spektaklis „Protuko pasaka“ bus rodomas visiškai nemokamai. Pasak režisierės R. Uždavinienės, nors spektaklis skirtas visai šeimai, pagrindinis žiūrovas yra vaikai, tad imti iš jų 10 litų mokestį būtų neteisinga.
Per visą „Atspindžių“ istoriją Pasvalio kolektyvai ne kartą yra pelnę šio garbingo konkurso laurus. Kaip bus šiemet – parodys laikas. Tačiau tiek saviems, tiek atvažiavusiems kolektyvams, bus labai reikalingas žiūrovų dėmesys ir palaikymas. Juk aktoriui, net ir mėgėjui, nėra nieko baisiau, kaip vaidinti tuščioje salėje. Linkime visiems pasidovanoti sau įspūdžių ir atradimų kupiną savaitgalį, bei dar kartą įrodyti, kad Pasvalys – teatro miestas.

Viktoras STANISLOVAITIS

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.