Pasvaliečiai pinigų žaliaskarėms negaili

Pasvalietis Edgaras Daukša siūlo Danijoje užaugintus kėnius. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Nuolatiniams „Darbo“ skaitytojams Edgaro Daukšos pristatyti nereikia – apie pasvalietį, kuris su partneriu Danijoje yra įkūręs kalėdinių eglučių auginimo kompaniją, rašėme metų pradžioje. 

Iki Kalėdų likus mažiau nei trims savaitėms, vyrą sutikome šiam metų laikui įprastoje vietoje – prekyvietėje šalia Vilniaus gatvės „Maximos“, apsuptą žaliaskarių gražuolių. 

– Didieji darbai Danijoje sėkmingai baigti. Per maždaug keturias savaites paruošėme beveik pusę milijono kalėdinių eglučių, kurios iškeliavo į skirtingus Europos kampelius. Dabar šiek tiek laisvesnis laikas, tai savo užaugintus medelius pardavinėjame lietuviams, – antradienio pavakarę pasakojo Edgaras. 

Ar nesujaukė planų pandemija? 

– Koronavirusas mūsų veiklos neįtakojo. Gal kiek sunkiau buvo surasti žmonių, nebijančių važiuoti dirbti į Daniją. Teko pakalbėti gal su penkiais šimtais pretendentų, kol pagaliau pavyko suformuoti 120 žmonių brigadą. Džiaugiamės, kad nė vienas jų darbo metu nesusirgo. 

Dalį eglučių E. Daukša atsivežė į Lietuvą. Verslininkas pastebi, jog, palyginus su praeitais metais, egles, o tiksliau kaukazinius kėnius, lietuviai perka daug intensyviau. 

– Atsigabenome apie 2000 eglučių. Dalis išvažiavo į Klaipėdą, dalis į Ignaliną. Iš namų prekiaujame jau gal dvi savaites. Žmonės žino mūsų interneto svetainę www.kaledusapnas.lt ir noriai perka neišėję iš namų. 

Prieš porą dienų verslininkas eglutes ėmė siūlyti prekyvietėje greta Vilniaus gatvės „Maximos“. 

– Pirmos „gyvos“ prekybos dienos labai intensyvios ir džiuginančios. Iš ankstesnių metų patirties pastebėjau, kad atvežus brangesnius medžius buvo problemiška parduoti. Todėl šiemet atsivežiau tik vidutinės klasės kėnių. Pats mačiau, kaip jie augo lauke, pats juos ruošiau, todėl atsakau ir už grožį, ir už kokybę. 

Patikusi eglė, kad būtų patogiau transportuoti, supakuojama specialiu įtaisu. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Pusantro metro kėnis kainuoja 15, šiek tiek didesnis – 20, o dviejų metrų – 25 eurus. Už pusantro metro kėnį vazone teks pakloti trisdešimt eurų. 

– Pastarieji ypač populiarūs. Net nesitikėjau, kad taip bus. Atsivežiau tokį patį kiekį, kaip pernai, bet jau po pirmos prekybos savaitės jų beveik nebeturiu. Pirkėjams siūlau ir labai gražias lietuviškas vazonuose užaugintas eglutes, tačiau jie mieliau renkasi kėnius. 

Nors kėniai ilgiau nei paprastos eglės išlaiko spyglius, verslininkas rekomenduoja medelį laikyti vėsesniame kambaryje ir, jei yra galimybė, – laistyti. 

Tinkamai viską padarius, kėniai jus džiugins iki Trijų karalių ir dar ilgiau. 

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.