Mama pasinėrusi į floristiką, sūnus – į matematiką…

– Felicija Janušonienė – floristė, dailės mokytoja metodininkė, dirbanti Joniškėlio Igno Karpio žemės ūkio ir paslaugų mokykloje. Šauni, darbšti, iniciatyvi, savo darbą puikiai išmananti specialistė.

– Benas Janušonis – šaunus Pasvalio gimnazistas, mylintis matematiką. Jo gyvenimo draugė, laisvalaikis, atostogos, vakarai, savaitgaliai, pomėgiai – viskas yra matematika. Smagu, kai tokius mokinius suranda, remia, skatina, sudomina pats matematikos mokslų nepamainomas entuziastas, Vilniuje gyvenantis kraštietis Antanas Apynis.

Tokie smagūs laiškeliai pasiekė mūsų redakciją. Mamą ir sūnų pakalbinome kartu. Juolab kad Janušonių šeima, tėvai ir trys sūnūs, viena darni visuma. Taip pat kiekvienas ir asmenybė, šią šeimą tiesiog papildanti, bendraujanti paprastai ir labai šiltai.

Susitikome Puodžių kaime jau vakare, nes tik tada šeima namuose. Susėdome tame pačiame kambaryje, kaip ir prieš šešiolika metų.

2000-aisiais prieš Kalėdas floristė Felicija Janušonienė pasakojo, kaip pasipuošti šventėms, ir šiek tiek – apie savo šeimą:

– Auginu tris sūnus. Ištisas dienas namuose sukiojantis tarp puodų ir vaikų, man gėlės – tarsi poilsis, malonumas. Ir nereikia tam pinigų, užtenka fantazijos, kūrybiškumo. Tinka viskas, ką žmogus mėgsta, kas jam patinka ir kelia nuotaiką…

Tuomet jaunėlis sūnus Benas neturėjo net metukų.

O šiandien, vasario 14-ąją, per šventą Valentiną, gimnazistas Benas švenčia septynioliktąjį gimtadienį. Ir tikrai jį namuose radome sprendžiantį matematikos uždavinius. Benas lanko Lietuvos jaunųjų matematikų mokyklą:

– Matematikas Antanas Apynis atsiunčia uždavinius, o aš siunčiu jų sprendimus.

Vyresnysis brolis Gvidas studijuoja Kauno technologijos universitete ir jau dirba programuotoju. Beje, Gvidas 2014-aisiais rajone geriausiai baigė Pasvalio Petro Vileišio gimnaziją – aukščiausiais balais buvo įvertintos matematikos ir informacinių technologijų egzaminų žinios, gerai išlaikė ir kitus egzaminus. Nors pats Gvidas anuomet teigė, kad puikius rezultatus lėmė nuoseklus kruopštus darbas, tačiau reikia pripažinti ir gabumus.

Taigi pastaruoju metu ne kartą teko girdėti, kaip Vilniaus universiteto docentas Antanas Apynis entuziastingai giria ir ypač gabų matematiką Beną Janušonį – Pasvalio gimnazistą iš kuklaus Puodžių kaimo.

Vidurinysis brolis Jokūbas Kauno kolegijoje studijuoja darnų ūkininkavimą, buvo išvykęs padirbėti Olandijos ūkiuose.

Prie ūkininkavimo – ir tėtis Ramutis, turintis ne tik namuose nedidelį ūkį, gyvulių, bet ir dirbantis „Draugystės“ žemės ūkio bendrovėje. Praktiškumas, atrodo, iš tėčio. O matematika?

– Iki trijų moku suskaičiuoti. Toliau vaikai turi tėvus aplenkti, – šmaikštauja Ramutis Janušonis.

Felicija pripažįsta, kad jų šeimoje įprastas humoro jausmas. Ir bendraujant jis tiesiog įkvepia, palaiko nuotaiką…

Asta BITINAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2017-02-14 „Darbe“.

Jei šalia jūsų gyvena „deimančiuko“ vardo vertas žmogus – nesikuklinkite, praneškite mums. Savo pasiūlymus galite siųsti adresu: „Darbas“, Vilniaus g. 4, Pasvalys. Taip pat elektroniniu paštu pasvaliodarbas@gmail.com, telefonais: (8 451) 51 474, (8 451) 51 463 arba kviečiame užpildyti elektroninę formą, esančią adresu www.darbs.lt/deimantai2016/ Nepamirškite pridėti trumpo kandidato aprašo!

 

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.