Parodoje gims Lietuvos rekordas?

Gali būti, kad į Lietuvos rekordų knygą netrukus bus įrašytas Pasvalyje gimęs ir užfiksuotas unikalus rekordas. Tokia užuomina pasigirdo per Kiemeliuose gyvenančio kolekcininko, Seimo nario Antano Matulo surinktų suvenyrinių šaukštelių parodos atidarymą Pasvalio krašto muziejuje.

46-iuose parodos stenduose eksponuojama 2860 šaukštelių iš 75 pasaulio šalių. Šiuo metu Lietuvos rekordų knygoje užfiksuotas rekordas – per 600 šaukštelių.

Ieškojo kardelių – atrado šaukštelius

Antanas Matulas minėjo, jog suvenyriniais šaukšteliais susižavėjo prieš penkerius metus, lankydamasis Panevėžyje – pas gerą savo bičiulį, šviesuolį gydytoją Alfonsą Žobaką. Beje, šis panevėžietis, plačiai žinomas kaip puikus kardelių augintojas, irgi buvo atvykęs pasveikinti atidaromos parodos autoriaus.

– Kartą pabuvęs tarptautinėj kardelių parodoj ir pamatęs mano užaugintas gėles, po kiek laiko Antanas užsuko pas mane – labiausiai patikusių kardelių parsivežti į savo sodybą. Išvydęs ant kambario sienos pakabintus kelis stendus su mano surinktais šaukšteliais susidomėjo iš kokios medžiagos jie padaryti, kas išgraviruota. O šiandien apie visas šias subtilybes labai daug ką papasakoti galėtų jis pats. Nors ši Antano surinktų šaukštelių paroda – itin gausi, joje nėra jokio chaoso, daugelis stendų turi savo veidą, – parodos ekspoziciją įvertino A. Žobakas. – Kiekvienas kolekcininkas, daugėjant surinktų eksponatų, ne kartą juos pergrupuoja pagal vis siauresnes temas. Gaila, kad Lietuvoje labai sunku rasti šaukštelių su lietuviška simbolika, nors mūsų šalies įvaizdžiui kurti išleidžiami milijonai eurų. Kitose valstybėse dažnas bažnytkaimis turi pasigaminęs ne tik jį reprezentuojantį šaukštelį, bet ir įvairių kitų suvenyrų – lėkštelę, magnetuką ar pan. Antanas surengė tikrai solidžią parodą. Tik noriu pasakyti: nemanykit, kad tai kaip nors siejasi su politika. Bandyti ją įžvelgti kolekcionieriaus aistroje – panašiai tas pats, kas bulvių lauke ieškoti krokodilų. Į šią kolekciją įdėta nepaprastai daug kruopštaus darbo, pastangų, lėšų, laiko, o į politiką yra gerokai lengvesnių kelių. Ir dar noriu patarti tiems, kurie ruošiasi aplankyti šią parodą: būtinai atsineškite padidinamąjį stiklą – vadinamąją „lupą“ – įžvelgsite gerokai daugiau įdomių, bet paprasta akimi sunkiai įžiūrimų detalių.

Toma GIEDRYTĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-06-21 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.