Apie provincialumą, keliones ir futbolą

DonatasPraėjusio ketvirtadienio pavakare Pasvalio Mariaus Katiliškio viešoji biblioteka pakvietė lankytojus į pilietinio švietimo klubo „Civitas“ rudens sezono susitikimų-diskusijų ciklą. Jį pradėjo 2014 metais Lietuvos tolerancijos žmogaus nominaciją pelnęs naujasis internetinio tinklalapio www. bernardinai.lt redaktorius, publicistas Donatas Puslys. Svečio pasiūlyta tema „Knygos ir kelionės arba keturių sienų klaustrofobija“ iš pirmo žvilgsnio pasirodė keistai skambanti. Žodis klaustrofobija reiškia uždarų, ankštų patalpų baimę. „Vilniuje tarp keturių sienų sėdėdamas ir naršydamas internete daug ką gali padaryti neiškeldamas kojos iš kabineto. Tačiau virtualus bendravimas niekada nepakeis gyvo pakalbio su žmonėmis“, – paaiškino temos pavadinimą D. Puslys.

Pagal kilmę panevėžietis, pagal širdį – vilnietis, pašaukimas – žurnalistika ir mokytojavimas, o didžiausi pomėgiai – knygos, futbolas ir kelionės, taip klubo „Civitas“ svečią jo paties žodžiais pristatė Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja Zita Baltrušiūnienė.

Pirmiausia svečias negausiai susirinkusiems pasvaliečiams stengėsi paaiškinti, kokios priežastys jį vertė pabaigus prestižinę Panevėžio Juozo Balčikonio gimnaziją ir įgijus politologo specialybę vis dėlto likti Vilniuje. „Iš 28 mano klasės draugų kol kas nei vienas nesugrįžo į Panevėžį. Manau, kad ir Pasvalyje Apie provincialumą, keliones ir futbolą panaši padėtis. Besimokant dar 10 ar 11 klasėje suradau man gražiausią Panevėžio vietą – autobusų stotį ir mąstydavau, kaip iš jos vieną dieną išvažiuosiu ten, kur kunkuliuoja visavertis gyvenimas“, – atviravo D. Puslys. Jis prisipažino, kad savo gimtąjį miestą pradėjo geriau suvokti gyvendamas Vilniuje. Besimokydamas Panevėžyje Donatas Puslys pasigedo lokalinės istorijos pamokų, ugdančių vietinį patriotizmą. Apie tai yra rašęs ir Nobelio literatūros premijos laureatas, rašytojas Česlovas Milošas.

Sigitas KANIŠAUSKAS

Visą straipsnį skaitykite 2015-11-03 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.